ISPRAVKA: Senad Pećanin nije rekao da su "specijalci MUP-a RS bili u manastiru na Cetinju"

Region
ISPRAVKA: Senad Pećanin nije rekao da su "specijalci MUP-a RS bili u manastiru na Cetinju"
.Predsjednica Helsinškog komiteta za ljudska Prava u Srbiji Sonja Biserko, advokat i novinar Senad Pećanin i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Vukanović bili su gosti specijale emisije na N1 u kojoj se govorilo o posljednjim događanjima na Cetinju, u Crnoj Gori, tokom ustoličenja mitropolita Joanikija.

Predsjednica Helsinškog komiteta za ljudska Prava u Srbiji Sonja Biserko, advokat i novinar Senad Pećanin i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Vukanović bili su gosti specijale emisije na N1 u kojoj se govorilo o posljednjim događanjima na Cetinju, u Crnoj Gori, tokom ustoličenja mitropolita Joanikija.

Pećanin je podsjetio na važnost Cetinja za Crnogorce. Također, govorio je o posjeti pripadnika MUP-a RS manastiru Ostrig.

Greškom smo objavili podnaslov u kojem se navodi da su pripadnici MUP-a RS posjetili Cetinje, što se nije desilo i ovu tvrdnju smo ispravili iz prvobitno objavljenog teksta. Naime, u članku koji smo objavili 6. septembra 2021. godine, naveli smo kao podnaslov “Specijalci MUP-a RS na Cetinju” što je greška, te smo ovaj propust ispravili u originalnom tekstu.

Pećanin o Cetinju

“Cetinje je tradicionalna nepokorena prijestolnica Crne Gore koja je odolijevala Osmanlijama u vrijeme kada je Srbija bila pokorena. Cetinje nije mogao osvojiti ni Napoleon”, kazao je on.

Vukanović je naveo da nikome ne želi osporavati kako se osjeća, svako ima pravo biti šta želi, ali je istakao kako je Srba u Crnoj Gori 30 posto, a 15 godina “nisu imali nijednog ministra”.

“Bili su de facto građani drugog reda”, kazao je Vukanović.

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo optužio je danas premijera ove zemlje Zdravka Krivokapića za veleizdaju i pomoć u pokušaju Srbije da okupira Crnu Goru.

Vukanović je kazao da je Mihailo “osnovao tzv. crnogorsku crkvu u policijskoj stanici na Cetinju”.

“On je za Dubrovnik kazao da je to crnogorski grad. On i Đukanović su devedesetih bili velike srpske nacionaliste”, dodao je entitetski poslanik.

Vukanović je odbacio da je SPC pod uticajem vlast u Srbiji kazavši da mitropolit Joanikije nije bio po volji službenog Beograda.

Sonja Biserko je podsjetila kako je Crna Gora bila država u Jugoslaviji…

“Ona je devedesetih ostala bez te nezavisnosti. To što se događa u Crnoj Gori je proces koji traje stotinu godina. Beograd se nikada nije pomirio sa gubitkom Crne Gore. Bio je veliki pritisak Beograd na Krivokapića da ova zemlja izađe iz NATO-a”.

Biserko je dodala kako će biti interesantna reakcija NATO-a na događaje u ovoj zemlji.

“Većinska Crna Gora je tražila da se ustoličenje Joanikija pomjeri u Podgoricu. Cetinje je simbol nezavisnosti i nepokornosti Crne Gore. Ustoličenje je bilo da se slomi ta nepokornost”, zaključila je.

Specijalci MUP-a RS u manastiru Ostrog

Pećanin je kazao kako je na zvaničnoj stranici MUP-a RS objavljeno kako su specijalci ove entitetske policije bili u manastiru na Ostrogu. Vukanović je kazao da ne zna za te informacije, a kada ga je Pećanin pitao “šta rade tamo”, odgovorio je da su tamo možda otišli “kao vjernici”. Zaključio je da je bila zavjera onda to sigurno MUP RS-a ne bi objavio na svojoj stranici.

Na kraju je Nebojša Vukanović poručio još jednom kako treba poštivati sve vjerske slobode.

“Isto tako zar mislite da treba zabraniti nekom katoličkom svećeniku da dođe na službu u Gacko”, pitao je on, na šta mu je Pećanin uzvratio protupitanjem da li bi domaće stanovništvo blagonaklono gledalo na svećenika da “dođe sa Pavelićevom slikom i da negira Srbe” jasno aludirajući na stavove pojedinih sveštenika SPC-a koji negiraju crnogorsku državnost i naciju.

Ne propustite