Cvijanović: Na Cetinju nije obesmišljena vjera, već samo politika kojom upravlja mržnja

Bosna i Hercegovina
Cvijanović: Na Cetinju nije obesmišljena vjera, već samo politika kojom upravlja mržnja
Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je kako je dobro što danas u Crnoj Gori

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je kako je dobro što danas u Crnoj Gori nisu uspjeli pokušaji da se osujeti jedan tako svečani i uzvišeni čin kakav je ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog. Osim toga dodala je kako je dobro što nije obesmišljena vjera, već samo politika kojom upravlja mržnja.

Cvijanović je istakla da vjeruje da scene demonstracija sigurno svako normalan želi što prije da zaboravi.

- Ali, nismo naivni i znamo da ovakva negativna kretanja uvijek ostavljaju duboke ožiljke i da će trebati mnogo i političkog i institucionalnog, pa konačno i vjerskog ili međureligijskog napora da se smire strasti i da Crna Gora napreduje, kao što želimo i za sve zemlje naše regije, poručila je predsjednca Republike Srpske.

O reakciji Bakira Izetbegovića na ustoličenje na Cetinju i komentare o Srpskoj pravoslavnoj crkvi je rekla kako je to samo još jedan dokaz njegovog radikalizma i ekstremizma.

- Od čovjeka koji Srbe naziva 'lošim narodom', srpske političare 'genocidašima', a onda napada i vrijeđa SPC ne možete očekivati ni suživot ni da gradi zajedničku državu. Iskreno, mi to i ne očekujemo, kao što i on ne treba da očekuju da Srbi, pa i Hrvati prihvate da se pod plaštom neke kobajagi funkcionalnosti od BiH pravi muslimanska država. To je realnost", konstatovala je Cvijanović.

Ono što je prilično degutantno, rekla je predsjednica RS jeste ta potreba političkog Sarajeva da se inače svrstava na neku stranu kad je riječ o drugim državama.

- Tako to oni rade i kad je riječ o politikama i političarima u Srbiji, Hrvatskoj, u Crnoj Gori. Čim je neko imalo realan po pitanju BiH i sjeti se da tamo žive i neki drugi, osim Bošnjaka, i kaže nešto što nije po volji bošnjačkim političarima, oni se odmah okome i drže im lekcije. Ne mislim da će od toga profitirati, ali zato mislim da će biti sve više onih koji će početi probleme da nazivaju pravim imenom", ukazala je Cvijanović.

Predsjednica Cvijanović je naglasila plan Republike Srpske treba biti da je jačamo i dodatno izgrađujemo i da ne dozvolimo da se utopi u unitarnu BiH, piše Srna.

- Treba da sarađujemo sa svima koji to žele i da ostanemo privrženi ideji da su mir i dijalog jedino opredjeljenje", poručila je.
 

Ne propustite