Stručnjak kaže da je bubrežni kamenac najbolnija stvar koju možemo doživjeti

Zanimljivosti
Stručnjak kaže da je bubrežni kamenac najbolnija stvar koju možemo doživjeti
.

BOL uzrokovana bubrežnim kamencem često se uspoređuje s onom koju žena iskusi dok rađa, ali čini se da je možda puno gora.

"Bol je zapravo vrlo subjektivna. Ako isti bubrežni kamen imate u tijelu dvije različite osobe, oni će bol drugačije obraditi. I to ne čini jedan slučaj stvarnijim od drugog", kaže Justin Cottle s Instituta za ljudsku anatomiju u novom videu objavljenom na YouTubeu.

"Ne mogu reći koliko su bolni bubrežni kamenci jer postoji mnogo čimbenika o kojima to ovisi, od osobe do njezinog cjelokupnog zdravlja, veličine i oblika kamena, tvrdoći kamena. U svakom slučaju, ne želite ga imati", dodaje Cottle. 

Bubrežni kamenac, pojašnjava dalje Cottle, prvenstveno uzrokuju dvije stvari: genetska predispozicija i prehrana, osobito bogata oksalatima. Postoji niz razloga zbog kojih bubrežni kamenac uzrokuje bol. Često je kamen oštar i nazubljen, grebe dok prolazi kroz uske kanale, a ako zaglavi u mokraćnom sustavu, može blokirati protok urina i stvoriti pritisak u bubregu, prenosi Index.hr.

Kad je u pitanju prevencija bubrežnog kamenca, savjet je vrlo jednostavan: pijte dovoljno vode.

"Ako ste pravilno hidrirani, imat ćete normalniju razinu zasićenja i smanjiti vjerojatnost pojave bubrežnog kamenca", zaključio je Cottle.

Ne propustite