Čičak doprinosi čišćenju organizma

Zdrav život
Čičak doprinosi čišćenju organizma
Čičak kao ljekovita biljka je odličan za liječenje različitih zdravstvenih problema.

Čičak kao ljekovita biljka je odličan za liječenje različitih zdravstvenih problema.

Čičak biljka

Obično raste pored puteva, jaraka, njiva. Čičak ima ljubičaste cvjetove na dugačkoj stabljici. Listovi su dugački-ovalni. Korijen je svijetlo-smeđe boje. Korijen je ljekovit u prvoj godini rasta i tada se može koristiti u medicinske svrhe.

Djelotvornost:

Čičak je dobar za jetru i pomaže čišćenju krvi. Može se svrstati u diuretike. Podstiče znojenje i izmokravanje, odnosno doprinosi čišćenju organizma. Čičak je jako značajan za  regulisanje nivoa šećera u krvi. Koristi se i za liječenje spolnih bolesti, svih vrsta čireva, i zastarjelih reumatskih oboljenja.

Na sprovedenim istraživanjima, koja su rađena na životinjama, čičak je pokazao antitumorne efekte. Čičak se koristi kao glavni sastojak za liječenje raka u zemljama gdje je zastupljeno liječenje biljem. Čičkovo ulje je odlično za kosu. Daje kosi sjaj i zdav izgled. Ulje se pravi od korijena ove biljke.

Od čička se koriste korijen, lišće i sjeme. Preparati koji su dostupni na tržištu sadrže uglavnom korijen. Ova biljka je efikasna kod problema opadanja kose. Preporučuje se čaj od korijena čička koji se treba pomješati sa jabukovim sirćetom. Čaj se pravi na način da se u 1l vode skuha 1 kašika isjeckanog korijena čička.

Izvor: lekovitebiljke.com

Ne propustite