ŠTA ZNAČI KADA "BALAVITE" DOK SPAVATE: Doktor otkrio sve o pojavi koje se svi STIDE

Zdrav život
ŠTA ZNAČI KADA "BALAVITE" DOK SPAVATE: Doktor otkrio sve o pojavi koje se svi STIDE
.

Šta znači kada vam curi pljuvačka dok ste u dubokom snu. Doktor otkrio prednosti takozvanog "balavljenja" tokom spavanja.

Da li vam se dešava da vam "curi" pljuvačka iz usta kada spavate? Koliko god da vam je zbog toga neprijatno, ne brinite, to uopšte nije loša vijest.

Nedostatak normalnog noćnog odmora negativno utiče na funkcije mozga. Ukoliko se ne naspavamo, naš mozak nema vremena za obradu informacija, da se "očisti" toksina i "poslaže" sve što nam se desilo u toku dana.

Osobe koje ne spavaju dovoljno najčešće se osjećaju umorno, loše su raspoloženi i generalno pate od nedostatka energije. Zato se ponekad dešava da zaspimo na mjestima i u vrijeme kada to najmanje očekujemo - dok se vozimo u gradskom prevozu, sjedimo i gledamo TV, a zapravo to naše tijelo pokušava da uđe u novi ciklus spavanja. Ako niste znali, nedostatak sna može da se akumulira.

Faza dubokog sna i salivacije, odnosno lučenja pljuvačke

Spavanje ima nekoliko faza koje manje-više isto traju. Glavna faza je poznata kao brzo kretanje očiju (REM). Tokom REM faze, tijelo pada u dubok san, koji je neophodan za tijelo. U ovoj fazi, neki neurotransmiteri su blokirani da isključe pokrete mišića zbog kojih bismo se probudili tokom noćne more. Stoga, u fazi
dubokog sna, dolazi do ove salivacije, odnosno nevoljnog lučenja pljuvačke.

Prema dr Horheu Abelu Salinasu, "funkcije mozga su isključene radi pravilnog odmora i oporavka - neko vrijeme čovjek čak prestaje da guta pljuvačku, a zatim počinje da je eliminiše tako što je izbacuje na usta".

Zapravo, to znači kada se dobro odmarate, vaše tijelo se potpuno opušta, pa tako vam se nesvjesno otvaraju usta i ispuštate pljuvačku. To znači da se svi procesi spavanja odvijaju normalno.

Dakle, ako spavate i curi vam pljuvačka to znači da je san kvalitetan, a što veoma pozitivno utiče na vaše zdravlje.

"Ne treba da se stidite salivacije, jer je to prirodna pojava. Moramo samo da se pobrinemo da pravilno dišemo i da u snu ne dođe do prekida disanja", kaže Salinas.

(mondo.rs9

Ne propustite