Pizza skraćuje vaš život za 8 minuta, ali ga pomfrit produžava!

Zdrav život
Pizza skraćuje vaš život za 8 minuta, ali ga pomfrit produžava!
.

Bezalkoholna pića, dupli cheeseburgeri, pizza i slanina skraćuju vam životni vijek, no hrenovke su najveći neprijatelj

Svaki komad pizze koji pojedete mogao bi vam skratiti životni vijek za osam minuta, ali pomfrit će vam kupiti više vremena, tvrdi nova studija. Stručnjaci sa Sveučilišta Michigan izračunali su koliko najpoznatije namirnice utječu na životni vijek. Testirali su njihov ugljični otisak i nutritivni utjecaj. Pobjednik u produživanju života je sendvič od maslac od kikirikija i marmelade koji dodaje preko 30 minuta vašem životnom vijeku.

Hot dog skraćuje život za 36 minuta!

Nažalost, pizza, slanina i hamburger će vam smanjiti životni vijek. Studija, objavljena u časopisu Nature Food, temelji se na očekivanom trajanju zdravog života – koliko dugo osoba živi i ima kvalitetan život. Znanstvenici su iskoristili gotovo 6000 slučajeva kako bi utvrdili izravan utjecaj obroka, grickalica i pića. „Na primjer, otkrili smo da se u prosjeku izgubi 0,45 minuta životnog vijeka po gramu bilo kojeg prerađenog mesa koje osoba pojede u SAD-u. 61 gram prerađenog mesa u hot dogu skraćuje život za 27 minuta samo zbog količine prerađenog mesa”, napisali su autori studije. Zatim su uzeli u obzir i čimbenike rizika, kao što su natrij i trans masne kiseline unutar hotdoga, i benefite, kao što su polinezasićene masti i vlakana, te su došli do konačne vrijednosti od 36 minuta izgubljenog života po hot dogu.

pizza

S druge pak strane, sendvič s maslacem od kikirikija i džema daje osobi više od pola sata dodatnog životnog vijeka. Sveučilište se nada da će rezultati potaknuti ljude da donesu bolje odluke za sebe - kao i za okoliš. Autor studije, prof. Olivier Jolliet, rekao je: „Hitnost promjena u prehrani za poboljšanje zdravlja ljudi i okoliša je jasna. Naši nalazi pokazuju da male zamjene nude izvedivu i moćnu strategiju za postizanje značajnih zdravstvenih i okolišnih benefita bez potrebe za dramatičnim promjenama u prehrani.”

Hrana kao što su bezalkoholna pića, dupli cheeseburgeri, pizza i slanina skraćuju vam životni vijek, no hrenovke su najveći neprijatelj.

Koja namirnice onda jesti?

Zdravstveni indeks prehrane uzima u obzir sve aspekte životnog ciklusa namirnice, uključujući način na koji se proizvodi, bere, obrađuje, konzumira i odlaže, kao i koliko je hrana kalorična i nutritivno korisna ili štetna. Istraživači su sada svakoj namirnici dali ocjenu na temelju čega možemo odlučiti trebamo li je konzumirati više ili manje. Losos je dobio 'zeleno svijetlo' zbog svog utjecaja na životnih vijek jer dodaje 16 minuta, ali ima negativan utjecaj na okoliš. Dok je recimo Coca Cola loša za prehranu, ali dobra za okoliš. Katerina Stylianou, vodeća autorica studije, rekla je: „Prethodne studije često su svodile svoje nalaze na raspravu o biljnoj hrani, a ne o hrani životinjskog podrijetla. Iako smatramo da biljna hrana općenito bolje utječe na život, postoje značajne razlike unutar biljnih i životinjskih skupina hrane.”

Neki nalazi iz studije pokazuju da osim orašastih plodova i sjemenki, sendvič s maslacem od kikirikija i želeom dodaje vašem životu više od 30 minuta, nakon čega slijede pečeni losos (13,5 minuta) i banane (13,5 minuta). Životni vijek produžuje rajčica (3,8 minuta) i avokado (2,8 minuta), ali i pomfrit, ali samo za 1,5 minutu.

Kad se odlučujete za junk food, možda bi najbolje bilo posegnuti za pomfritom.

(Živim.hr)

Ne propustite