7 RANIH SIMPTOMA RAKA DEBELOG CRIJEVA: Ovo nipošto ne bi smjeli da ignorišete, OPREZ LJUDI

Porodica i zdravlje
7 RANIH SIMPTOMA RAKA DEBELOG CRIJEVA: Ovo nipošto ne bi smjeli da ignorišete, OPREZ LJUDI
.

7 prvih simptoma raka debelog crijeva, koje nipošto ne bi trebalo da ignorišete!

Rak debelog crijeva jedan je od najučestalijih tipova kancera, ali i jedan od onih koji se često otkrivaju u kasnijoj fazi jer je rane simptome koje ova bolest daje često miješamo sa nečim drugim ili potpuno ignorišemo, što nikako ne bismo smjeli. Međutim, iako je obeshrabrujuće, jako je važno naznačiti da je procenat izlečenja kod ove vrste karcinoma veoma nizak i da do izlečenja može doći isključivo ukoliko se bolest otkrije u ranoj fazi.

Ovo je 7 najranijih znakova raka debelog creva:

1. Uporne promjene u crijevima

One mogu biti uslovljene promjenom ishrane ili načina života, ali ako, na primjer, dijareja ili zatvor traju duže od nedelju dana, moguće je da u debelom crijevu postoje polipi, koji se mogu razviti u kancer, objašnjavaju stručnjaci sa klinike Mejo.

2. Grčevi, gasovi ili bol u stomaku

Ove tegobe moguće je osjetiti nakon što ste pojeli nešto što vašem tijelu ne prija, ali ako je bol jak i uporan, moguće je da vas tijelo upozorava na nešto ozbiljno. Mnogi pacijenti sa rakom debelog crijeva takođe su patili od nadutosti i osjećaja nelagodnosti u stomaku.

3. Rektalno krvarenje ili svijetla krv u stolici

Ako primijetite krv u stolici, to može biti jasan znak raka debelog crijeva. Ako primijetite ovaj simptom, obavezno se javite ljekaru, a on će vas dalje uputiti na detaljna laboratorijska ispitavanja, među kojima je test na okultno krvarenje.

4. Osjećaj da se crijeva ne prazne potpuno

Ovo je još jedan od znakova raka debelog crijeva – idete u toalet, ali imate osjećaj da vam se crijeva nisu ispraznila.

5. Slabost ili umor

Polipi mogu da izazovu unutrašnje krvarenje u debelom crijevu, što odmah dovodi do umora i osjećaja malaksalosti. Obično dolazi sasvim iznenada, i bez napornih aktivnosti ili nedostatka sna.

6. Neobjašnjiv gubitak težine

Naglo mršavljenje može biti simptom nekoliko tipova raka, a kod raka debelog crijeva ovo se događa jer polipi u crijevima utiču na način kako tijelo metaboliše hranu.

7. Promjene u boji ili obliku stolice

Tamnija boja stolice i oblik olovke loš su znak. Ako je stolica crne boje, to je uglavnom rezultat prodiranja krvi u digestivni trakt.

Ako imate jedan ili više navedenih simptoma, obavezno se što prije javite ljekaru!

(Stil.kurir.rs)

Ne propustite