Hercegovina gori: Svi konjički vatrogasci na terenu, bore se s požarima na više lokacija (FOTO)

Crna hronika
Hercegovina gori: Svi konjički vatrogasci na terenu, bore se s požarima na više lokacija (FOTO)
Vatrogasci u Konjicu danas se bore s vatrom na više lokacija u ovoj općini.

"Stanje je promjenjivo, može se desiti da se užaren panj skotrlja niz strm teren 500 metara u selo, ali sve raspoložive snage su na terenu, dajemo maksimum", rekao je Husein Hodžić, načelnik Štaba civilne zaštite Konjic

Vatrogasci u Konjicu danas se bore s vatrom na više lokacija u ovoj općini. Požar u reonu planine Zvekuše i dalje je aktivan, a nešto iza podne izbio je i požar iznad sela Stojkovići. Sve ekipe i vozila su na terenu.

Na gašenju požara u reonu planine Zvekuše angažirani su vatrogasci Vatrogasne jedinice Konjic, radnici šumarstva Prenj Konjic i mještani.

"Ovaj požar aktivan je već treći dan. Sinoć je ugašen lijevi bok požara, danas cijeli dan se radi na gašenju desnog. Vrijeme je veoma toplo, a teren je strm, tako je vrlo teško. Ipak, zahvaljujući nadljudskim naprima vatrogasaca, radnika šumarstva i nekoliko mještana, ovaj požar se uspješno gasi. Nadamo se da neće izmaći kontroli, da ćemo do kraja dana imati pozitivno stanje na tom požarišu, kazao nam je Husein Hodžić, načelnik Štaba civilne zaštite Konjic.

  Prema njegovim riječima, veći požar danas je izbio i iznad sela Stojkovići.

"Vatrogasci su na terenu, aktivno gase, ali požar još nije lokalizovan ni ugašen. Očekujemo da ćemo do kraja dana i taj požar staviti pod kontrolu, kaže Hodžić.

Pored toga, u ovoj općini borili su se i s manjim požarom u selu Idbar, ali taj požar je uspješno ugašen.

Kako kaže Hodžić, sve ekipe i vozila su na terenu. Unatoč toplom vremenu i strmom terenu, kaže da za sada sami uspjevaju držati požare pod kontrolom. Kaže da, za sada, požari nisu u blizini kuća, prenosi Klix.

"Međutim, stanje je promjenjivo, može se desiti da se užaren panj skotrlja niz strm teren 500 metara u selo, ali sve raspoložive snage su na terenu, dajemo maksimum", zaključuje Hodžić.

Ne propustite