Stručnjaci su upravo otkrili kakvu opasnost za zdravlje nam nose požari, čak i kad su hiljadama kilometara daleko

Zanimljivosti
Stručnjaci su upravo otkrili kakvu opasnost za zdravlje nam nose požari, čak i kad su hiljadama kilometara daleko
Nažalost, pustoš koju požari ostavljaju iza sebe nije kraj problema.

Nažalost, pustoš koju požari ostavljaju iza sebe nije kraj problema. Oblaci dima koje uzrokuju itekako mogu biti pogubni, međutim o tome se ne govori dovoljno.

Naime, i trenutačno su dovoljno veliki da stvore vlastite vremenske (ne)prilike, prekriju čitave kontinente i nebo oslikaju narančastom ili sivom bojom, tvrde autori s portala Business Insider.

Dim koji izbija iz trenutačnih požara na zapadu SAD -a, Kanade, Grčke, Turske, Italije, Španjolske, Alžira i Sibira, zapravo je toliko velik da ga čak i astronauti sa svemirske postaje mogu primijetiti.

Šumski požari u Kaliforniji i Oregonu zamračili su dio neba i doveli do upozorenja o kvaliteti zraka u New Yorku i Bostonu, baš kao i prošlog ljeta, pišu autori tog portala.

Tako su sibirski požari odaslali oblake dima i pepela na Sjeverni pol, udaljen preko tri tisuće kilometara, a zatim i u Kanadu i na Grenland.

Svaki put kada izbije veliki požar, dim se može dići visoko u atmosferu, gdje ga vjetrovi mogu nositi tisućama kilometara. I tako sve dok ga vremenski uvjeti ne potisnu nazad prema tlu, što predstavlja opasnost po zdravlje,prenosi Net.

"Upravo iz tog razloga čak i ljudi koji žive u područjima s relativno dobrom kvalitetom zraka mogu odjedanput biti izloženi zagađenju koje je višestruko veće od uobičajenog. Dakle, izenada mogu biti izloženi razinama koje su vrlo štetne za zdravlje", napomenuo je stručnjak za okoliš Jesse Berman.

Loša vijest kaže da se očekuje kako će klimatske promjene u narednim desetljećima dovesti do učestalijih, većih i još intenzivnijih požara.

Novo izvješće UN -ova panela o klimatskim promjenama upozorava da će se "požarno vrijeme" vrlo vjerojatno povećati do 2050. godine u Sjevernoj Americi, Srednjoj Americi, dijelovima Južne Amerike, Sredozemlju, južnoj Africi, sjevernoj Aziji, Australiji i Novom Zelandu.

Kamo god da pođe, dim od požara ispunjava zrak mikroskopskim česticama izgorjelog materijala i pripadajućim kemijskim reakcijama.

Poznate kao PM2.5, ove čestice prodiru duboko u pluća i ulaze u krvotok.

Ne propustite