DA LI IMATE POVIŠENE MASNOĆE U KRVI? Simptomi se pojavljuju na stopalima POGLEDAJTE ODMAH I SAZNAJTE

Zanimljivosti
DA LI IMATE POVIŠENE MASNOĆE U KRVI? Simptomi se pojavljuju na stopalima POGLEDAJTE ODMAH I SAZNAJTE
Visok holesterol je jedan od glavnih uzroka kardiovaskularnih bolesti.

Visok holesterol je jedan od glavnih uzroka kardiovaskularnih bolesti. Višak ove supstance u krvi takođe može uticati na pojavu srčanog udara. A kako znate da imate visok holesterol?

Pored testova krvi, postoji još jedan pokazatelj visokih vrijednosti ovih masti, a vide se na stopalima. Sa hiperholesterolemijom, ispod kože se mogu formirati masne naslage, zvane ksantomi. Mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu, ali najčešće se javljaju na stopalima.

overpronation-and-flat-feet-or-fallen-arches-image-credit-fa-renlis-2011-january-26

Ove "izbočine" ispod kože obično su meke, svrbe, a ponekad čak i bolne, a njihova veličina se kreće od vrlo malih, do prečnika preko 7 cm. Međutim, u većini slučajeva visoki nivo holesterola nije praćen ovim uočljivim znacima upozorenja.

Ljekari ističu da pravilna ishrana može pomoći u smanjenju lošeg holesterola. "Smanjenje unosa zasićenih masti i njihova zamjena nezasićenim mastima odličan je način za smanjenje nivoa holesterola", objašnjavaju stručnjaci iz Heart UK -a.

Zasićene masti su masti koje se nalaze u maslacu, masti, masnom mesu i siru. I kako stručnjaci primjećuju, riba je dobar izvor zdravih nezasićenih masti, posebno omega-3 masnih kiselina.

Ne propustite