2 BESPLATNA TESTA OTKRIVAJU DA LI IMATE PROBLEM SA ŠTITNOM ŽLIJEZDOM: Odmah uradite ovo kod kuće, za manje od minut otkrit će bolest

Porodica i zdravlje
2 BESPLATNA TESTA OTKRIVAJU DA LI IMATE PROBLEM SA ŠTITNOM ŽLIJEZDOM: Odmah uradite ovo kod kuće, za manje od minut otkrit će bolest
.

Test za otkrivanje bolesti štitne žlijezde je veoma jednostavan, a rezultate ćete znati za minut!

Ako se  gojite bez očiglednog razloga, opada vam kosa, slabi su vam nokti, pojačano se znojite i osećate brojne tegobe koje vam ranije nisu bile svojstvene, možda bi trebalo da provjerite stanje štitne žlijezde.

Postoji nekoliko metoda da provjerite da li vam ovaj organ radi kako treba, ali da biste uspostavili tačnu dijagnozu, ipak se obratite ljekaru.  

Uzmite čašu vode i stanite pred ogledalo. Uzmite što veći gutljaj i postavite se tako da vidite ključnu kost. Počnite da gutate vodu u malim gutljajima i gledajte se u ogledalu.

Ako primijetite da vam se dok gutate stvara otok na vratu iznad ključne kosti, to znači da je žlijezda uvećana. Ovaj test otkriva da li imate hipertireozu (nedovoljnu proizvodnju hormona štitne žlezde) ili ne.

Kod hipotireoze dolazi do ometanja funkcionisanja folikula dlake i kosa počinje da opada. Međutim, kako se  gubitak kose na glavi može pripisati različitim problemima, onda je opadanje dlaka na obrvama signal za alarm. U tom slučaju hitno morate da se obratite specijalisti.

Ovo takođe možete da utvrdite testom, a potrebna vam je obična olovka. Stanite ispred ogledala i postavite olovku uspravno na spoljni ugao oka. Držite je strogo paralelno sa nosem. Ako ne postoji problem, ivica obrva treba da "viri" izvan linije olovke. Ako to nije slučaj, obavezno se obratite ljekaru.

(mondo.rs)

Ne propustite