Ovaj dio tijela otkriva mnogo o našem zdravlju: Evo šta znači ukoliko imate bijele naslage na jeziku

Objavljeno:15.08.2021 - 14:24
A A A Times Arial

Zdrav jezik ima ružičastu boju bez blijedih ili tamnih područja. Površina mora biti glatka bez naslaga ili s tek primjetnim tragovima bijele boje

Ponekad bijeli jezik nakon buđenja može biti znak da ste prehlađeni ili imate alergiju, a kada je obuhvaćena cijela površina, obično je u pitanju upala bradavica, receptora za ukus. Takvo stanje obično se javlja kod pušača, zbog nedovoljne oralne higijene ili zbog konzumacije lijekova koji mogu isušiti ovaj organ.

coated-tongue

  Kada je potrebno obratiti se ljekaru?

Za početak treba znati koji simptomi upozoravaju da se morate obratiti svom ljekaru ili zubaru. Ukoliko imate i druge simptome, koji zajedno sa bijelim jezikom pokazuju ozbiljniji zdravstveni problem, zakažite pregled. Ti simptomi mogu biti: bol u (na) jeziku, dehidracija, groznica (temperatura), bijele naslage na jeziku koje su prisutne i nakon nekoliko nedjelja.

Imate bijele naslage, šta to može da znači?

Uzroka je više. Može se raditi o dehidraciji, ali i oralnoj kandidijazi. To je infekcija sluznice usne šupljine nekom gljivicom iz roda Candida koja najčešće napada ljude slabijeg imuniteta. Pojaviti se zna i kod pacijenata koji piju jake antibiotike. Bijeli jezik može nastati i kod leukoplakije – stanja u kojem dolazi do stvaranja bijelih mrlja u usnoj šupljini. Radi se o lezijama koje ponekad mogu predstavljati početak karcinoma, kažu stručnjaci.

Pojava bijelih naslaga na jeziku je isto tako znak i оslabljenog imuniteta, pа nemojte zanemarivati ukoliko primjetite da vam je jezik „pobijeieo“.