DOBRO PROČITAJTE AKO SPAVATE DUŽE VIKENDOM! Navika koju obožavamo, a zbog nje smo umorni i ISCRPLJENI!

Zdrav život
DOBRO PROČITAJTE AKO SPAVATE DUŽE VIKENDOM! Navika koju obožavamo, a zbog nje smo umorni i ISCRPLJENI!
Konačno je vikend, ne morate rano da ustanete, ali se nekako osjećate umornije nego radnim danima?

Konačno je vikend, ne morate rano da ustanete, ali se nekako osjećate umornije nego radnim danima? Moguće je da pravite grešku koja ozbiljno remeti san i ritam organizma.

Prave je skoro svi, jer nije nešto "strašno" pa ne biste ni pomislili da vam škodi. Ali može dovesti do toga da se osjećate umorno i bezvoljno čak i na slobodan dan.

Nemojte spavati predugo! I vikendom bi trebalo da ustanete otprilike u isto vrijeme kao i radnim danima, jer ćete u suprotnom poremetiti ritam organizma. Jednostavno rečeno, "zbunićete" svoje tijelo ako spavate tri sata duže, i nećete se osjećati odmorno, nego kao da ne znate koji je dan i kako se zovete.

d9b716280da2cefbdbe195f40ecd907a-view-article-new

"Ustajanje u otprilike isto vrijeme svakog dana podešava naš biološki sat, koji je odgovoran za izlaganje svjetlosti, shvatanje doba dana i određivanje kada smo gladni, kada nam se spava... Predugo spavanje dovodi do toga da vam je teže da naredne noći utonete u san. Nećete biti budni dovoljan broj sati da biste bili umorni, i poremećeni ritam će se produžiti i na naredni dan", objasnila je psihološkinja Šelbi Haris,prenosi Mondo.

Sve dok spavate sat ili dva duže, niste napravili veliki problem, jer ćete tu razliku uspjeti da nadoknadite. Lezite malo kasnije narednog dana, i ustanite ranije, kako ne biste cijeli ritam potpuno poremetili i uspjeli da se naspavate do ponedjeljka kada se vraćate u svoj uobičajeni režim rada.

Pročitajte i koje namirnice nikako ne bi trebalo jesti pred spavanje, kao i da li je zdravo dremati popodne!

Ne propustite