OBRATITE PAŽNJU NA OVE STVARI! Nokti otkrivaju probleme unutrašnjih organa, a lice je ogledalo mozga! BOLEST MOŽETE DA PREPOZNATE PRIJE SIMPTOMA!

Objavljeno:15.08.2021 - 07:31
A A A Times Arial

Ajurvedska medicina decenijama nas uči metodama otkrivanja procesa bolesti prije nego što se pojave jasni simptomi. Ova nauka tvrdi da je otkrivanjem ranih simptoma neravnoteže i bola moguće utvrditi prirodu narednih reakcija tijela.

Na zapadu, riječ "dijagnoza" obično znači identifikaciju bolesti nakon njene manifestacije. U Ajurvedi se, međutim, dijagnoza odnosi na neprekidno postepeno posmatranje interakcije između reda (zdravlja) i poremećaja (bolesti) u tijelu. Proces bolesti je interakcija između tkiva u tijelu i njegovih svojstava. Simptomi bolesti su uvijek povezani sa neravnotežom u tridoši. Jednom kada razumete prirodu ove neravnoteže, lijekom možete vratiti ravnotežu u normalu.

Ajurvedska dijagnoza

Svakodnevno posmatranje pulsa, jezika, lica, očiju, noktiju i usana pružiće suptilne pokazatelje pomoću kojih može da se otkrije koji se patološki procesi odvijaju u tijelu, koji su organi oštećeni i gdje se nakupljaju toksini.

Dakle, redovnom provjerom indikatora, patološki simptomi mogu se unaprijed identifikovati i preduzeti preventivne mjere.

Ajurveda kaže da je pacijent živa knjiga, a da bi se razumjelo njegovo fizičko stanje, ovu bi knjigu trebalo čitati svakodnevno.

images

Dijagnostika lica

Lice je ogledalo uma. Na licu postoje linije i bore. Ako postoji poremećaj ili bolest, vaše lice će to pokazati. Posmatrajte lice pažljivo u ogledalu i gledajte šta vam poručuje:

- Vodoravne bore na čelu ukazuju na vaše duboko skrivene brige.

- Vertikalna linija između obrva na desnoj strani ukazuje na suzbijanje emocija, što utiče na jetru.

- Vertikalna linija između obrva na lijevoj strani pokazuje probleme sa slezinom.

- Kada su donji kapci natečeni, to ukazuje na problem sa bubrezima.

- Promjena boje (najčešće crvenilo) na nosu ili obrazima takođe je povezano sa bubrezima i znači da tijelo ne apsorbuje gvožđe ili folnu kiselinu, a probava ne funkcioniše pravilno.

Dijagnostika pomoću usana

Kao i drugi dijelovi tijela (jezik, nokti, lice, oči), usne takođe odražavaju zdravo ili bolno stanje različitih organa. Pazite na veličinu, oblik, površinu, boju i konturu usana:

- Ako su usne suhe i hrapave, to ukazuje na dehidraciju. Nervoza i strah mogu takođe izazvati suhe, drhtave usne. Kod anemije usne su blijede. Kao rezultat hroničnog pušenja, usne postaju smeđe.

- Ako na usnama ima svjetlosmeđih mrlja, to ukazuje na loše varenje ili prisustvo parazita u debelom crijevu.

- Kod žutice usne požute, a kod problema sa srcem usled nedostatka kiseonika usne postaju plave.

Šta nam nokti otkrivaju

Prema Ajurvedi, nokti su nusprodukt kostiju. Pogledajte veličinu, oblik, površinu i oblik noktiju. Takođe pogledajte da li su fleksibilni, meki, nježni ili lomljivi:

- Ako su nokti suhi, kukasti, grubi, lako se lome, to znači da bolest preovlađuje u tjelu.

- Duge linije na noktima ukazuju na slabu apsorpciju hrane u probavnom sistemu. Poprečne brazde na noktima ukazuju na lošu ishranu ili uznapredovale bolesti.

- Ponekad su nokti ispupčeni, konveksni, poput bubnjeva. Ovo stanje noktiju ukazuje na slabost srca i pluća.

- Kada je nokat zakrivljen tako da može da drži kap vode, to ukazuje na nedostatak gvožđa. Bijele fleke na noktu ukazuju na nedostatak cinka ili kalcijuma.

- Blijedi nokti ukazuju na anemiju.

- Prekomjerno crvenilo noktiju ukazuje na višak crvenih krvnih zrnaca.

- Žuti nokti ukazuju na slabost jetre ili žuticu.

- Plavi nokti ukazuju na slabo srce.

Svaki prst ima vezu sa određenim organom:

- palac je povezan sa mozgom i lobanjom,

- kažiprst - sa plućima,

- srednji prst je povezan sa tankim crijevom,

- domali - sa bubrezima,

- mali prst - sa srcem.

Bijele mrlje na domalom prstu ukazuju na naslage kalcijuma u ​​bubrezima. Ako na kažiprstu postoje bijele mrlje, to ukazuje na nakupljanje kalcijuma u ​​plućima.

Dijagnostika posmatranjem očiju

- Prekomjerno treptanje očiju ukazuje na duboko skrivenu nervozu, anksioznost i strah. Opušteni gornji kapak ukazuje na osjećaj nesigurnosti, straha, gubitka samopouzdanja.

- Ispupčene oči ukazuju na nepravilno funkcionisanje štitne žlijezde. Ako su oči blijede, to ukazuje na anemiju. Ako je beonjača žuta, pojavljuje se slabost jetre.

- Pazite na boju, veličinu i oblik zjenice. Ako oko zenice imate bijeli krug, to ukazuje na višak unosa soli ili šećera. U srednjim godinama to može biti znak stresa. Ako je bijeli prsten vrlo istaknut i vrlo bijeli (posebno u srednjim godinama), to ukazuje na degeneraciju zglobova. Ako sami nestanu, vjerovatno su u pitanju bili bolovi u zglobovima i artritis. Smeđkasto-tamne tačkice na zenici ukazuju na to da crijeva ne mogu da apsorbuju gvožđe.