KARDIOLOG OTKRIO 4 RANA ZNAKA DA VAM PRIJETI TROMBOZA: Prepoznajte bolest prije nego što bude kasno, posljedice su FATALNE

Porodica i zdravlje
KARDIOLOG OTKRIO 4 RANA ZNAKA DA VAM PRIJETI TROMBOZA: Prepoznajte bolest prije nego što bude kasno, posljedice su FATALNE
.

Prvi simptomi tromboze mogu da vas zavaraju da je riječ o bezazlenim tegobama - ne ignorišite ih!

Tromboza je proces zgrušavanja krvi tokom kojeg se formira krvni ugrušak (tromb) u krvnim sudovima ili srcu. Kada se jave nakon povrede, krvni ugrušci sprječavaju gubitak velike količine krvi, a takođe zaustavljaju prodor bakterija kroz ranu i omogućavaju zarastanje same rane.

Međutim, ponekad se ugrušci formiraju u krvi iako nema spoljne povrede. U poslednje vreme se dosta govorio o trombozi kao komplikaciji kovida.

Vrlo često, trombovi predstavljaju ozbiljan rizik po zdravlje i mogu dovesti do opasnih komplikacija kao što su plućna embolija, koronarne bolesti srca ili moždani udar.

tromb-simptomi

Kako da znate da ste u riziku od pojave krvnih ugrušaka? O ovoj temi govorio je za ruske medije glavni kardiolog ruskog Ministarstva zdravlja Jurij Belenkov, a otkrio je i prve simptome cerebralne, odnosno venske tromboze.

"Prvo, javlja se vrlo jaka glavobolja. Drugo, uočena je pojava asimetrije na licu, odnosno nazolabijalne  linije (vertikalne linije koje se protežu od korena nosa do ugla usana), postaju izraženije s jedne strane. Treći simptom je nepovezanost u govoru. Postoji još jedan znak, a to je gubitak vida ili njegovo pogoršanje", rekao je Belenkov.

Osim toga, prema riječima ljekara, znaci poput utrnulosti određenih udova ili paralize mogu da ukazuju na pojačan rizik od pojave tromboze.

Belenkov je naglasio da postoji mnogo znakova koji ukazuju na to da vam prijeti tromboza i koji se međusobno dosta razlikuju, počev od blagog stanja sličnog gubitku svijesti, kada je osoba jednom udarena i ubrzo se probudila, pa sve do paralize svih udova. 

(Mondo.rs)

Ne propustite