POMIJEŠAJTE 3 SASTOJKA KOJA VEĆ IMATE I RIJEŠITE NAJČEŠĆI LJETNJI PROBLEM! Pijte ovaj napitak i ODMAH će vam biti bolje!

Zanimljivosti
POMIJEŠAJTE 3 SASTOJKA KOJA VEĆ IMATE I RIJEŠITE NAJČEŠĆI LJETNJI PROBLEM! Pijte ovaj napitak i ODMAH će vam biti bolje!
Dehidratacija je jako opasna, a može se dogoditi za samo pola sata ako niste pažljivi.

Dehidratacija je jako opasna, a može se dogoditi za samo pola sata ako niste pažljivi. Primjetićete prve simptome i ako brzo ne odreagujete, prijeti vam toplotni udar, kao i mnogo ozbiljnije komplikacije.

Najbolje je, navode stručnjaci, tokom cijelog dana piti običnu vodu sa česme, sobne temperature. Previše hladna voda imaće kontraefekat, tijelo će pokušati da je zagrije i oslobodiće još energije koja će nas dodatno ugrijati. Postoje i pića koja bi obavezno trebalo izbjegavati po vrućini!

voda-2

Ako vam se već malo vrti u glavi ili osjećate da ste izgubili previše tečnosti, takozvana sportska pića su ponekad rješenje jer sadrže elektrolite koje gubimo znojenjem, kao i šećer koji nam pomaže da vodu brže apsorbujemo.

Ali, nekad obična voda nije najbolja opcija, posebno ako se mnogo znojite, jer sama po sebi ne sadrži važne minerale koje smo izgubili po vrućini. Zato ljekari predlažu trik - napravite sami tečnost koja će vam nadoknaditi i vodu, i izgubljene minerale!

Pomiješajte litar vode sa šest kašičica šećera i pola kašičice soli. Da, neće baš biti preukusno, ali će vam pomoći da se povratite ako ste izgubili tečnost. Pijuckajte dok vam ne bude bolje, a potom se vratite na običnu vodu.

Ne propustite