NE SAMO DA GOJI: Evo koje promene se javljaju ukoliko JEDEŠ previše HLJEBA, ovo OPTEREĆUJE organizam

Zanimljivosti
NE SAMO DA GOJI: Evo koje promene se javljaju ukoliko JEDEŠ previše HLJEBA, ovo OPTEREĆUJE organizam
Previše hljeba u toku dana na vašem meniju svakako nije dobar izbor

Previše hljeba u toku dana na vašem meniju svakako nije dobar izbor i to ne samo zato što hljeb goji već i zato što podstiče zapaljenske procese u organizmu. 

Evo kako ćete znati da jedete previše hljeba u toku dana.

Osjećaj gladi

Ako želite hljeb kada ste gladni, to bi moglo dodatno da pogorša stvari.

- Većina vrsta hljeba su rafinisane i imaju malo nutrijenata. To znači da vaše tijelo ne registruje da ste nešto pojeli i ne osjećate se sito nakon konzumiranja hljeba. Samo vam poraste nivo šećera u krvi, zbog čega ste još više gladni - rekla je nutricionistkinja Šana Husin.

fat-woman

Bol u stomaku

- Iako mnogi misle da je hljeb sa vlaknima dobar, nije baš sa svakim tako. U neke vrste hljeba dodaju se vlakna poput inulina i betaglukana, koja se povezuju sa bolovima u stomaku, nadutošću i gasovima kada ih previše konzumirate - kaže nutricionistkinja Rejčel Fajn.

Visok šećer

Ako vam nivo šećera u krvi raste do ne baš najzdravijeg nivoa, za to bi mogao da bude odgovoran upravo hljeb.

- Konzumiranje previše hljeba, posebno onog prerađenog može da dovede do upalnih procesa u tijelu, a to može da prouzrokuje insulinsku rezistenciju, stanje koje obično prethodi diabetesu - kaže nutricionistkinja Heder Henks.

Visok pritisak i konzumiranje hljeba povezaniji su nego što ljudi misle. Prema američkom CDC, čak i konzumiranje umjerene količine hleba može da prouzrokuje porast krvnog pritiska. Studija iz 2018. godine pokazala je da čak i jedno parče hljeba nedjeljno može da prouzrokuje rast krvnog pritiska.

Višak kilograma

Ako se broj na vagi povećava, to bi moglo da znači da ipak malo pretjerujete sa konzumiranjem hljeba, posebno ako jedete onaj od bijelog brašna.

- Kada jedete hljeb, povećava se vjerovatnoća da ćete uz hljeb jesti i druge nezdrave namirnice. To je tako jer se hljeb obično kombinuje sa prerađenim mesom i masnim sirevima  - rekla je nutricionistkinja Trista Best.

Prema studiji iz 2014. godine, pojedinci koji su jeli dvije ili više porcije hleba dnevno imali su znatno veću šansu da će postati gojazni od onih koji su jeli jednu ili manje porcija hljeba nedjeljno.

Ne propustite