Znakovi koji ukazuju na to da jedemo previše hljeba
Dugo se hljeb smatrao glavnim krivcem za dobijanje kilograma. Iako to nije u potpunosti tačno, i sa ovom namirnicom se može pretjerati.
Hljeb nije problematičan samo zbog kalorija već i zbog prerađenih ugljenih hidrata koji prouzrokuju blage upale u tijelu. One mogu da budu uzrok mnogih zdravstvenih problema, koji uključuju umor i zbunjenost, kao i dekoncentraciju, piše Eat This Not That.
Studija, sprovedena na 1.230 ljudi koji su imali od 70 do 89 godina, pokazala je da su oni koji su jeli najviše hrane bogate ugljenim hidratima imali najveći rizik od razvoja kognitivnih problema.
Znaci da jedemo previše hljeba:
Osjećaj gladi
Ako posežete za hljebom kada ste gladni, to bi moglo dodatno da pogorša stvari.
„Većina vrsta hljeba su rafinisane i imaju malo nutrijenata. To znači da vaše tijelo ne registruje da ste nešto pojeli i ne osjećate se sito nakon konzumiranja hljeba. Samo vam poraste nivo šećera u krvi, zbog čega ste još više gladni”, rekla je nutricionistkinja Šana Husin.
Bol u stomaku
Iako mnogi misle da je hljeb sa vlaknima dobar, nije baš sa svakim tako. U neke vrste hljeba dodaju se vlakna poput inulina i betaglukana, koja se povezuju sa bolovima u stomaku, nadutošću i gasovima kada ih previše konzumirate”, kaže nutricionistkinja Rejčel Fajn.
Visok šećer
Ako vam nivo šećera u krvi raste do ne baš najzdravijeg nivoa, za to bi mogao da bude odgovoran upravo hljeb.
„Konzumiranje previše hljeba, posebno onog prerađenog može da dovede do upalnih procesa u tijelu, a to može da prouzrokuje insulinsku rezistenciju, stanje koje obično prethodi dijabetesu”, kaže nutricionistkinja Heder Henks.
Visok krvni pritisak
Visok pritisak i konzumiranje hljeba povezaniji su nego što ljudi misle. Prema američkom CDC, čak i konzumiranje umjerene količine hleba može da prouzrokuje porast krvnog pritiska. Studija iz 2018. godine pokazala je da čak i jedno parče hleba nedeljno može da prouzrokuje rast krvnog pritiska.
Višak kilograma
Ako se broj na vagi povećava, to bi moglo da znači da ipak malo pretjerujete sa konzumiranjem hljeba, posebno ako jedete onaj od bijelog brašna.
"Kada jedete hljeb, povećava se vjerovatnoća da ćete uz hljeb jesti i druge nezdrave namirnice. To je tako jer se hljeb obično kombinuje sa prerađenim mesom i masnim sirevima”, rekla je nutricionistkinja Trista Best.
Prema studiji iz 2014. godine, pojedinci koji su jeli dvije ili više porcije hleba dnevno imali su znatno veću šansu da će postati gojazni od onih koji su jeli jednu ili manje porcija hljeba nedjeljno.