OVO SU PRVI SIMPTOMI TROVANJA HRANOM, A 1 STVAR OBAVEZNO URADITE ZA OPORAVAK: Najčešća ljetnja tegoba

Zanimljivosti
OVO SU PRVI SIMPTOMI TROVANJA HRANOM, A 1 STVAR OBAVEZNO URADITE ZA OPORAVAK: Najčešća ljetnja tegoba
Uživali ste u ukusnom roštilju sjedeći u bašti restorana, ali nakon samo nekoliko sati osjetili ste da nešto nije u redu?

Uživali ste u ukusnom roštilju sjedeći u bašti restorana, ali nakon samo nekoliko sati osjetili ste da nešto nije u redu?

Velika je vjerovatnoća da ste se otrovali hranom. Usljed visokih temperatura ljeti su ove tegobe mnogo učestalije, a prouzrokuju ih bakterije poput Salmonele, Šigele, Stafilokoke, Klostridije, Ešerihije Koli, Kampilobakterije…

Zbog čega dolazi do razvoja bakterija? Najčešće zbog nepridržavanja higijenskih mjera prilikom pripreme hrane kao i zbog neadekvatnih uslova čuvanja. Najosjetljivije namirnice su meso, jaja, mliječni proizvodi, riba i plodovi mora, stoga se savjetuje dobra termička obrada prilikom pripreme hrane. Bakterije se mogu razviti i na povrću i voću, ukoliko se dobro ne operu pijaćom vodom.

58cc3b03ab9cda647c401f478f11dfcb-hero

Simptomi trovanja hranom mogu biti različiti, a zavise od bakterije kojom su namirnice bile kontaminirane kao i od zdravstvenog stanja organizma. Tegobe se mogu javiti već nakon nekoliko sati od konzumiranja zaražene hrane, a najčešće su to mučnina, povraćanje, grčevi u stomaku, učestale stolice, gubitak apetita, malaksalost, umor, groznica.

U većini slučajeva simptomi spontano prolaze nakon nekoliko dana. Tokom tog perioda savjetuje se korišćenje probiotika, a najvažnije je unositi dovoljne količine tečnosti i elektrolita kako bi se spriječila dehidratacija. Dijetalna ishrana se podrazumijeva, što znači izbegavanje masnih i začinjenih obroka, gaziranih i alkoholnih pića. Preporučuje se konzumiranje bistrih supa, barenog pirinča, krompira i šargarepe kao i tostiranog hljeba.

Ne propustite