OPREZ: Oduvijek ste POGREŠNO SJEDILI NA WC ŠOLJI! Ovako se PRAVILNO prazne crijeva! (VIDEO)

Zanimljivosti
OPREZ: Oduvijek ste POGREŠNO SJEDILI NA WC ŠOLJI! Ovako se PRAVILNO prazne crijeva! (VIDEO)
Položaj koji zauzimate kada obavljate veliku nuždu može bitno da utiče na vaše zdravlje.

Položaj koji zauzimate kada obavljate veliku nuždu može bitno da utiče na vaše zdravlje. Važno je da nikada nemate napor pri pražnjenju crijeva, kao i da ne ometate prirodni protok vršenja nužde.

Iako možda nikada niste to pomislili, pošto je riječ o jednoj od najprirodnijih stvari na svijetu, moguće je da je obavljate na potpuno pogrešan način.

Čučanje

Mnoge studije su dokazale da je čučanje je najbolji položaj koju možete da zauzmete. Naravno, danas u većini toaleta se postavljaju wc šolje koje su dizajnirane da se na njima sjedi, ali ovu poziciju možete da zauzmete tako što ćete dodati stoličicu. Isprobajte ovaj položaj i osjetićete pozitivne promjene, osim što ćete nuždu obavljati lakše i brže, olakšaćete pritisak crijeva.

squattypotty-2048px-stepandgo

Oprezno i sa vremenom provedenim na wc šolji

Dok surfate internetom nad ekranom mobilnog telefona u nekim situacijama to može biti pogubno i za vašu zadnjicu, tvrdi doktorka Sara Jarvis, iz Velike Britanije.

- Poznato je da predugo jsedenje na šolji stvara povećani pritisak na vene u tom području, te dovodi do njihovog povećanja i tako može dovesti do pojave hemoroida - kaže doktor Janko Fila, hirurg koji se bavi bolestima završnog dijela debelog crijeva.

Inače, gotovo tri od četiri osobe barem će jednom u životu imati problema sa hemoroidima, procjenjuje se. U većini slučajeva prolaze sami od sebe, ali mogu se zakomplikovati tako da je potrebno liječenje.

 

Ne propustite