OVO NISTE ZNALI: Pet razloga zašto treba jesti ribu

Zanimljivosti
OVO NISTE ZNALI: Pet razloga zašto treba jesti ribu
Riba, kako morska, tako i ona slatkovodna, smatra se izvorom vrijednih minerala

Riba, kako morska, tako i ona slatkovodna, smatra se izvorom vrijednih minerala, poput željeza, cinka, selena te joda, koji je neophodan za rad štitnjače. A ako sitnu ribu jedemo zajedno s kostima, tada je riba i jedan od najboljih izvora kalcija.

Ne jedete li ribu dva puta sedmično, svakako razmislite o uvođenju te navike, a razloge pročitajte u nastavku.

1. Sadrži zdrave masnoće

Riba je najvažniji izvor omega-3 masnih kiselina. Radi se o mastima koje imaju višestruko povoljno djelovanje na zdravlje, a najviše se spominju kao zaštitnici zdravlja srca te kao važna karika u razvoju mozga i vida. S obzirom na to da se na visokim temperaturama gube te vrijedne masti, za njihovo očuvanje predlaže se pripremati ribu kuhanjem na pari, u vodi ili je pirjati.

pastrmka-rucak-riba-kurir

2. Može se pohvaliti sadržajem vitamina

Riba je izvor vitamina A te vitamina B-grupe, poput vitamina B3, B6 i B12. Da bismo očuvali vitamine u ribi, kao i u slučaju omega-3 masnih kiselina, preferiraju se “nježnije” metode pripreme.

3. Bogata je određenim mineralima

Riba, kako morska, tako i ona slatkovodna, smatra se izvorom vrijednih minerala, poput poput željeza, cinka, selena te joda, koji je neophodan za rad štitnjače. A ako sitnu ribu jedemo zajedno s kostima, tada je riba i jedan od najboljih izvora kalcija.

4. Lako se probavlja

Nakon ribljeg obroka, neće se javiti osjećaj “težine” u želucu kao što se može javiti u slučaju mesa, iako se radi o namirnicama s visokim udjelom proteina. Naime, proteini iz ribe su lakše probavljivi od proteina iz mesa zbog toga što riba ima kratka mišićna vlakna i nizak sadržaj vezivnog tkiva. Proteini u ribi su visoko vrijedni, što znači da sadrže sve esencijalne aminokiseline. A kada pričamo o aminokiselinama, možemo spomenuti i kako riba svoj karakterističan okus duguje visokom udjelu slobodnih aminokiselina, poput glutaminske kiseline, koja da je okus umami, i glicina, zaslužnog za slatkasti okus.

5. Nema puno kalorija

Pozitivno je što je riba niskokalorična namirnica, stoga se od ribe teško možemo udebljati, prenosi "Hayat".

Ne propustite