PRLJAVA RERNA ĆE BLISTATI ZA PAR SEKUNDI UZ OVAJ TRIK: Potrebna su vam 2 jednostavna sastojka koja svi imate u kući

Objavljeno:11.08.2021 - 22:05
A A A Times Arial

Zagorjeli ostaci od hrane, nakupljena masnoća i prljavština lijepi se i u unutrašnjost rerne i na staklenih vratima.

Vlasnica agencije za čišćenje Kejti Burkej otkriva dva jednostavna, brza i prirodna načina čišćenja staklenih vrata rerne.

Ona kaže da najprije sa rerne skinete vrata jer ćete tako imati bolji pristup unutrašnjosti rerne koja je često puna mrvica, komadića hrane, ali i prašine.

rerna-ciscenje

- Zatim, sa crijevom usisavača pređite unutrašnjost rerne, najbolje s nekim nastavkom za manje pukotine koji može ući i u sitnije prostore - savetuje Burkej.

Nakon toga, slijedi čišćenje masnoće sa staklenih vrata.

Najbolje sredstvo za čišćenje vrata jeste mješavina dva sastojka koja već imate u kuhinji: soda bikarbona i sirće". 

Ako na staklu ima nakupljene masnoće i prljavštine, pospite malo sode bikarbone direktno na to mjesto. Zatim, poprskajte mješavinom sode bikarbone i sirćeta po cijeloj površini.

Nakon toga, sa sunđerom po staklu razmažite dobijenu pastu, pa je prebrišite mokrim sunđerom, kako biste sve uklonili. Ako treba, površinu pređite i s grubom stranom sunđera, ali pazite da ne koristite abrazivne sunđere i sredstva da ne biste oštetili staklo.

- Na kraju čišćenja poprskajte sredstvom za pranje stakla kako bi površina dobila sjaj i onda sastavite svoja staklena vrata - objasnila je.

Ponekad skidanje staklenih vrata s rerne nije opcija, ali i onda postoji efikasan način da ih očistite, prenosi Real Simple. Na isti način kao i u prvom slučaju, u pomoć priskače pasta za čišćenje od sode bikarbone i sirćeta ili od sode i vode, po želji.

Zatim pastu sa sunđerom, krpom ili čak s rukama (obavezno s rukavicama) premažite po staklu i ostavite da odstoji 15 do 20 minuta, u zavisnosti od toga koliko su vrata prljava.

Ako je potrebno, pastu možete ostaviti i duže da djeluje jer je potpuno prirodna i neće oštetiti staklo. Imajte na umu da će smjesa da potamni jer upija prljavštinu i masnoću.

Izvor:Srbijadanas