PROST KUĆNI TEST OTKRIVA: Da li vam štitna žlijezda radi normalno, usporeno ili ubrzano! PROVJERITE ODMAH

Zanimljivosti
PROST KUĆNI TEST OTKRIVA: Da li vam štitna žlijezda radi normalno, usporeno ili ubrzano! PROVJERITE ODMAH
Ovaj način provere aktivnosti štitne žlijezde otkrio je prije 50-ak godina dr Broda Barns

Ovaj način provere aktivnosti štitne žlijezde otkrio je prije 50-ak godina dr Broda Barns

Temperatura tijela odmah nakon buđenja može da vam otkrije da li je sa štitnom žlijezdom sve dobro.

Naime, temperatura tijela odmah nakon buđenja signaliziraće vam da li je sa štitnom žlijezdom sve u redu i radi li kako treba.

Ovaj način provjere aktivnosti štitne otkrio je prije 50-ak godina dr Broda Barns, američki ljekar u svojoj knjizi o aktivnostima i neaktivnostima štitne žlijezde odnosno endokrinim disfunkcijama.

istockphoto-1146196536-612x612

Tjelesnu temperaturu proglasio je moćnim saveznikom u detektovanju ovog problema i osmislio jednostavan test koji možete da radite kod kuće, u krevetu, odmah nakon buđenja.

Barnsov test

Priprema za test počinje uveče, prije spavanja. Pripremite toplomjer i protresite ga kako bi temperatura koju pokazuje bila niža od 35 C.

Ujutru, nakon buđenja izmjerite temperaturu (najbolje je da stavite toplomjer ispod pazuha, na golu kožu i držite 10-ak minuta). Temperatura koja će se prikazati na toplomjeru nakon mjerenja zove se „jutarnja bazalna temperatura“. Odmah je zapišite kako ne biste zaboravili kolika je bila.

Test radite 3 dana zaredom kako biste bili sigurni u njegove rezultate.

Rezultati testa

1. Ako je temperatura na toplomjeru između 36.5 C i 36.8 C – štitna radi normalno

2. Ako je temperatura na toplomjeru niža od 36.5 C – štna radi smanjeno (simptomi smanjenog rada štitne žlijezde su depresija, nedostatak energije, umor, infekcije, hronična glavobolja, nedostatak pamćenja i koncentracije, gubitak kose, itd.)

3. Ako je temperatura na toplomjeru viša od 36.8 C – štitna radi ubrzano ili je u tijelu prisutna infekcija

Stoga, ako je temperatura ispod ili iznad uobičajenih vrijednosti, obratite se ljekaru kako biste potvrdili dijagnozu i dobili stručan savjet.

Temperatura može da varira zbog infektivnih bolesti, kod žena koje su u menopauzi ili imaju menstruaciju. Zbog toga ovaj test uradite kada ste zdravi i kada nemate menstruaciju.

Ne propustite