10 ZNAKOVA DA KARCINOM RASTE U VAŠEM TIJELU, OBRATITE PAŽNJU: Broj 5. svi ignorišu, NE SLUTE DA MOŽE BITI KASNO

Porodica i zdravlje
10 ZNAKOVA DA KARCINOM RASTE U VAŠEM TIJELU, OBRATITE PAŽNJU: Broj 5. svi ignorišu, NE SLUTE DA MOŽE BITI KASNO
.

Tijelo tretira rak kao strane bakterije i imunološki sistem se bori uz pomoć belih krvnih stanica. To dovodi do povećanja protoka krvi u područjima gdJe stanice raka napreduju, što pak uzrokuje svrbež kože, crvenilo, stezanje i promjenu boje.

svrbez

2. Promjene u mokrenju

Bilo kakva promjena u mokrenju, kao što su prisutnost pjene, k.vi, mirisa i boja može ukazivati na rak i traži ljekarsku pomoć.

3. Promjene u glasu

Rak grkljana može uticati na visinu i ton vašeg glasa. Stoga, ako primjetite bilo kakve promjene u svom glasu, to može biti znak da tumor raste u vašem tijelu.

4. Rane koje ne zarastaju

U slučaju da vašoj rani treba puno vremena da se izliječi, to može biti znak raka. Objašnjenje za to je da se rak uzima kao prioritet od strane imunološkog sustava i odbrana se fokusira na rak, a ne na ranu.

kasalj-830x0

5. Kašalj

Mnoge vrste raka mogu uzrokovati uporni kašalj, kao što je rak grla, pluća, pa čak i želuca. Provjerite što je prije moguće u slučaju upornog kašlja.

6. Krvarenje

Ako imate neobjašnjivo krvarenje koje se ne pripisuje menstrualnom ciklusu, provjerite se! Svako krvarenje iz maternice, bradavice ili drugih organa traži ljekarsku pomoć.

ustne-razjede-afte-01

7. Kvrge u ustima ili na jeziku

Bijele boje kvrga na desni, grlu ili unutar usta može biti znak raka. Posavjetujte se s  ljekarom u slučaju da imate bilo koji od ovih.

8. Gruda ispod kože

Dobar način da se vidi ako imate bilo kakve promjene jeste dotaknuti površinu i tražiti bilo neobično. Ispipajte dijelove tijela kao što su prsa, pazuh, trbuh, koža, grlo i testisi. To je vrlo važno jer omogućuje otkrivanje bilo kakve promjene prije nego što se razvije u veće tumore.

wc-mobitel-zena-04

9. Promjene u stolici

Bilo koja vrsta promjene koja traje više od dva dana, kao što je krv u stolici, može biti znak raka debelog crijeva. Obratite pozornost na znakove kao što su zatvor, proliv, tamnije boje stolice, sluz, bol, ili svetlije boje stolice.

10. Gubitak apetita ili problemi s gutanjem

Sve što inhibira funkciju probavnog procesa je pitanje od važnosti jer utiče na tjelesnu sposobnost da se prehrani iz hrane koju konzumiramo.

Izvor: espreso.rs

Ne propustite