Popiješ kafu i dobiješ CRVENILO NA LICU? OVAKVO zapaljenje kože je jako RIJETKO, a uzrokuju ga OVE namirnice!

Moda i ljepota
Popiješ kafu i dobiješ CRVENILO NA LICU? OVAKVO zapaljenje kože je jako RIJETKO, a uzrokuju ga OVE namirnice!
Rozacea je zapaljensko stanje kože koje pogađa od jedan do 20 odsto populacije.

Rozacea je zapaljensko stanje kože koje pogađa od jedan do 20 odsto populacije. Može se ispoljiti kao crvenilo, iritacija, osjećaj peckanja ili bockanja, ali može izazvati i otoke, nejednaku teksturu kože i izbočine nalik aknama.

Pacijenti koji imaju rozaceu znaju da je u pitanju stanje pretjerane osjetljivosti i da im koža reaguje na nadražaje iz okoline na ekstreman način. Među tim nadražajima mogu biti i namirnice koje unosimo.

koza

Često rozaceu pogoršavaju kafa, vino i začinjena hrana, ali to nisu jedine namirnice na koje bi trebalo da pazite.

- Rozaceu izazivaju hrana, stresori iz okoline i životne navike. Izlaganje sunčevoj svjetlosti, topli napici, alkohol pa čak i čokolada mogu pogoršati simptome. Ali o dve grupe namirnica se manje priča a takođe izazivaju upale na koži - navodi Vivijan Ši, profesorka dermatologije na Univerzitetu Arkanzas.

Hladna pića, začini koji se nalaze u senfu ili cimet, takođe mogu da pokrenu rozaceu. Ali i namirnice u kojima se nalazi formaldehid, što zvuči "strašno", ali hrana ga prirodno sadrži u malim, mikroskopskim količinama.

Pomorandže, kruške, banane, kao i mlečni proizvodi, meso i riba mogu da pogoršaju rozaceu.

- Svaki slučaj rozacee je za sebe, i zato je važno da svaki pacijent zna šta su njegovi okidači za pogoršanje stanja. Ako pijete kafu s mlijekom i nakon toga se zacrvenite, probajte da izbacite najprije mlijeko, potom kafu i utvrdite šta od ta dva je izazvalo crvenilo na licu - kaže profesorka Ši.

Njega kože sa rozaceom podrazumijeva blago čišćenje i umirujuće kreme koje sadrže pantenol, a postoje i melemi za rozaceu. Važno je da probate da umanjite stres koji je jedan od najvećih okidača, izbacite namirnice koje vam smetaju i njegom kože simptome svedete na minimum.

Ne propustite