Draško Stanivuković u posjeti Crnoj Gori: Sa gradonačelnikom Markom Carevićem dogovorio bratimljenje Budve i Banje Luke

Region
Draško Stanivuković u posjeti Crnoj Gori: Sa gradonačelnikom Markom Carevićem dogovorio bratimljenje Budve i Banje Luke
Draško Stanivuković, gradonačelnik Banje Luke sastao se sa Markom Carevićem, gradonačelnikom Budve, a razlog njihovog susreta bilo je bratimljenje ova dva grada, pišu Vijesti.me.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banje Luke sastao se sa Markom Carevićem, gradonačelnikom Budve, a razlog njihovog susreta bilo je bratimljenje ova dva grada, pišu Vijesti.me.

Uz bratimljenje tema razgovora dva gradonačelnika bilo je i učvršćivanje ekonomskih i kulturnih veza, ali i saradnja na očuvanju identiteta srpskog naroda.

Stanivuković je sa saradnicima danas bio gost Opštini Budva, u uzvratnoj posjeti, nakon što je Carević bio prije dva mjeseca posjetio Banju Luku.

-Sretan što sam danas ovdje, to je jedna tradicija dolazio sam ovdje i kao dijete, kao mlad čovjek. Budva je bila jedna od mojih destinacija, bilo koga iz Banje Luke iz RS, ali danas mi je posebno drago što mogu da dođem kao prvi čovjek najvećeg grada u RS, jedno posebno iskustvo i ovo je uzajamna posjeta gospodinu Careviću koji je bio u Banja Luci na važan dan - dan grada kada se Banja Luka oslobodila. Ono što smo pokrenuli, a mi ćemo tu priču uz Božju pomoć, naravno, uz volju naroda i podršku Skupštine da završimo u septembru , a to je da do kraja godine imamo zvanično sporazum o bratimljenju dva grada , ali i bez te formalno pravne formalnosti ta tradicija, ljubav između Banja Luke i Budve traje godinama, decenijama i vijekovima. I vjerujem kada prošetam Budvom prošle, pretprošle i ove godine, broj ljudi iz Banje Luke i cijele RS, mislim da govori o bratskoj prijateljskoj saradnji i ljubavi dva grada našeg naroda - kazao je Stanivuković.

Dodao je i da želi da ova vrsta saradnje ima reperkusije na ekonomiju.

Drugi dio sastanka je, kako je kazao, bilo je pitanje Srba u RS, Crnoj Gori i regionu.

-O gospodinu Careviću i njegovoj borbi ponosno je za određene važne stvari identiteta našeg naroda svakako je vrsta borbe koja prevazilazi granice jednog grada. Borba koju smo mi pokrenuli u Banjoj Luci prevazilazi granice jednog grada, tako da smo se dotakli te važne teme, o tome treba da pričamo, jer se danas obilježava najveći pogrom Srba, kada je sa naših ognjišta protjeran naš narod i o toj temi smo danas morali da pričamo i da govorimo, jer pitanje opstanka našeg naroda je definitivno jedno od najaktuelnijih, pogotovo kada smo svjesni određenih zakona koji se nameću - kazao je.

Istaknuo je da je jedan položaj voditi tu bitku za identitet i vrijednosti u Crnoj Gori, nešto potpuno drugo je u RS i BiH, ali da je ono što odlikuje njihovu borbu poštovanje svakog drugog čovjeka, građanina , kako god se on oslovljavao i u šta god vjerovao.

Tvrdi da borba za vrijednosti, opstanak, pitanja identiteta nisu nikad bila na štetu bilo koga.

- Pitanje vođenja Banja Luke znači da poštujete Hrvate, Bošnjake i sve druge vjere i nacije. Isto tako i u Budvi i u cijeloj Crnoj Gori i o tom smo razgovarali - kazao je Stanivuković.

Carević očekuje u narednom periodu bližu i konkretniju saradnju.

-U pitanju je ekonomija i kultura pored svih dešavanja na prostorima bivše Jugoslavije. Srbi narod na prostorima BiH, Slavonije , Hrvatske, ali i Kosova je na velikom iskušenju i drago mi je da kao predstavnik mladih političara u RS idete jedinim realnim putem očuvanju identiteta, ekonomije i bratskog odnosa, jer mi smo jedan narod koji je sticajem okolnosti prostoru čitavog Balkana, a poštovanje svih naroda druge vjere i nacije i svega onog što je demokratsko u multuietničkom društvu - poručio je Carević.

Carević je iskoristio priliku da se izvini Stanivukoviću na neprijatnostima koje je doživio tokom litija, i istakao da je zabrana njegovog ulaska u Crnu Goru ukinuta.

(Vijesti.me)

Ne propustite