Ako na jajetu uočite ovo - bacite ga: U njemu ima bakterija!

Zanimljivosti
Ako na jajetu uočite ovo - bacite ga: U njemu ima bakterija!
-

Jaja su čest izbor za brzi doručak jer ne postoji pogrešan način pripreme.

Možete ih skuhati, ispržiti jaja na oko ili napraviti kajganu - ukus će svejedno biti odličan. Jaja sadrže i kvalitetne proteine, a nemaju mnogo kalorija. Ipak, ono što nas muči kada kupujemo jaja kako da izaberemo ona koja su najbolja. 

Uzimamo ona koja su nam "lijepa na oko", a jaja koje imaju neravnine i tačkice na ljusci obično izbjegavamo. Stručnjaci su rezriješili dilemu zašto nastaju neka jaja tako izgledaju i da li su bezbedna za upotrebu.

"Ove tamne mrlje nastaju na početku procesa,  dok jaje još "putuje" kroz kokošku. Na tom putu jaja se okreće, i ako se to dešava presporo, na kraju može dobiti pjegice. Neravna ljuska jajeta, takođe nastaje tokom tog procesa", tvrde oni. 

Da li je bezbjedno jesti takva jaja. Kratak odgovor je - "da".

Najvažniji dio kada je u pitanju bezbjednost u konzumiranju jaja je način na koji ih kuhate. Jaja mogu da sadrže bakteriju salmonelu koja je u SAD drugi najčešći uzročnik trovanja hranom. Stručnjaci upozoravaju da crne ili zelene mrlje unutar ljuske jaja mogu da ukazuju da u jajima ima bakterija. 

 Izvor: Lepa&Srećna

Ne propustite