Prije godinu dana katastrofalna eksplozija digla je u zrak luku u Bejrutu

Svijet
Prije godinu dana katastrofalna eksplozija digla je u zrak luku u Bejrutu
-

LIBANON danas obilježava prvu godišnjicu masovne eksplozije u bejrutskoj luci, a obitelji žrtava nastavljaju tražiti pravdu i pozivati na odgovornost. 

Libanon je proglasio nacionalni dan žalosti u sjećanje na prvu godišnjicu katastrofe u kojoj je poginulo više od 190 ljudi, ranjeno oko 6000, a raseljeno još 300.000. 

Trgovine, banke i poduzeća u srijedu neće raditi, a vladine zgrade spustit će svoje zastave na pola koplja. 

Obitelji žrtava planiraju marširati do luke, a ondje bi misa trebala započeti točno u vrijeme prošlogodišnje eksplozije, u 18:07 po lokalnom vremenu. 

Obitelji su u ponedjeljak zaprijetile jačanjem prosvjeda jer istraga uzroka eksplozije napreduje sporo. Također pozivaju parlament da ukine imunitet zastupnicima i libanonskim sigurnosnim dužnosnicima koje optužuju za nemar. 

Godina od katastrofalne eksplozije

Godinu dana od katastrofalne eksplozije nije razjašnjeno tko je dopremio i nepropisno spremio veliku količinu amonijevog nitrata u skladište bejrutske luke. 

"...istina će izaći na vidjelo i svaki krivac će dobiti svoju kaznu", rekao je libanonski predsjednik Michel Aoun u televizijskom obraćanju kasno u utorak. 

Human Rights Watch (HRW) istaknuo je u izvješću u utorak da domaća istraga eksplozije nije zadovoljila međunarodne standarde. 

HRW je pozvao Vijeće za ljudska prava UN-a da usvoji rezoluciju o osnivanju međunarodne i neovisne istražne misije masovne eksplozije u Bejrutu. 

U međuvremenu se oglasio njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

"Godinu dana od eksplozije u luci Bejrut, raspon razaranja i dalje je poražavajući, a pozadina ove katastrofe ostaje nejasna", priopćio je Maas. 

Maas je upozorio da "još uvijek nema napretka ni u formiranju vlade ni u provođenju hitno potrebnih reformi". 

Europska unija ponovo je pozvala libanonske vlasti da dostave rezultate tekuće istrage o uzrocima eksplozije. 

"EU potiče libanonske političke vođe da iskoriste ovu priliku da vrate povjerenje libanonskog naroda, stave svoje razlike po strani i brzo formiraju vladu sa snažnim mandatom kako bi odgovorili na trenutačnu ekonomsku, financijsku i socijalnu krizu", priopćio je šef diplomacije Europske unije Josep Borell.

Ne propustite