Sutra isplata jednokratne pomoći za penzionere: Evo koje grupe je NEĆE dobiti

Bosna i Hercegovina
Sutra isplata jednokratne pomoći za penzionere: Evo koje grupe je NEĆE dobiti
-

Julska isplata penzija je 5. avgusta a tada će penzioneri dobiti i jedokratnu finansijsku podršku koja će ovisiti o visini penzije

U Federalnom zavoda za penzijsko-invalidsko osiguranje sve je spremno za julsku isplatu penzija 5. augusta, kada će penzioneri uz penziju dobiti i jedokratnu finansijsku podršku koja je od 100 do 120 KM, ovisno o visini penzije.

Ipak, neće svih 425.962 penzionera dobiti pomoć, već 363.310 korisnika.

- Osobe koje nisu rezidenti Bosne i Hercegovine, tj. korisnici koji primaju penziju od Federalnog zavoda PIO, a imaju prebivalište u inostranstvu neće dobiti jednokratni novčani iznos penzije kao podršku penzionerima u FBiH. Korisnici koji su u radnom odnosu također nemaju pravo na jednokratni novčani iznos penzije kao podršku penzionerima u FBiH - objašnjava Amel Lizde, šef Ureda za informiranje Federalnog zavoda PIO za Oslobođenje.

Svi korisnici koji ostvaruju prava na penziju će dobiti i jednokratnu pomoć.

- Novčana pomoć se isplaćuje samo korisnicima koji su zatečeni u isplati na dan stupanja na snagu Uredbe o isplati, što znači da korisnici penzije koji iz bilo kojih razloga nisu u isplati na dan stupanja na snagu ove uredbe neće dobiti ovu pomoć. Na čeku će stajati stavka jednokratni novčani iznos penzije kako je i regulirano uredbom Vlade FBiH o jednokratnom novčanom iznosu penzije kao podrška penzionerima u FBiH - rekao je Lizde.

Ne propustite