Šmit poručio: Nisam tu da bih gledao šta se dešava, nego da budem aktivan

Bosna i Hercegovina
Šmit poručio: Nisam tu da bih gledao šta se dešava, nego da budem aktivan
Nisam tu da bih gledao šta se dešava, nego da budem aktivan, i vjerujte da ću biti.

Visoki predstavik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) obratio se javnosti nakon današnjeg prvog zvaničnog sastanka s članovima Prdsjedništva BiH Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem.

Obavljat ću ovu dužnost sa odlučnošću da pomognem ljudima ove zemlje - naveo je Šmit odmah na početku.

Također je kazao da može računati na političku podršku Vijeća za implementaciju mira u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

- Računam na tijesnu saradnju sa Evropskom unijom i SAD. To je vjerovatno najbolji napredak, a što se tiče obavljanja mojih dužnosti kao prvog partnera vidim Predsjedništvo i institucije BiH, u skladu sa Ustavom - rekao je.

Dodao je da integritet BiH mora biti zaštićen te da će uz pomoć Međunarodne zajednice, BiH vratiti na međunarodnu agendu.

- Svi zajedno ćemo raditi na ispunjenju 14 prioriteta za pridruženje BIH u EU. Žao mi je što danas nisu bila prisutna sva tri člana Predsjedništva. Ja sam prošle sedmice obaviješten da će sva trojica biti prisutna te da nakon toga neće biti dijaloga. Sada se nadam da će biti obrnuto. Uvjeren sam da ćemo naći prilike da zajedno radimo jer nam je to svima obaveza u interesu ljudi u BiH - kazao je Šmit.

Poručio je domaćim političarima da ne očekuju da će neko doći iz vana i raditi njihov posao i stvoriti čudo.

Svi, prema riječima Šmita, trebaju razmisliti šta kao pojedinci koliko mogu uraditi da BiH uđe u EU jer niko u EU ne može shvatiti da neko ne želi sarađivati.

- Sastajat ćemo se i sarađivati jer nam je to svima obaveza. Ja nisam ovdje samo da bih gledao šta se dešava i čekao, ja sam ovdje da budem aktivan i vjerujte mi da će to i biti - zaključio je Šmit.

Izvor:Avaz

Ne propustite