DOKTORICA UPOZORILA SVE ŽENE: Evo zašto ne biste trebali stavljati eyeliner na vodenu liniju oka VELIKA GREŠKA

Zanimljivosti
DOKTORICA UPOZORILA SVE ŽENE: Evo zašto ne biste trebali stavljati eyeliner na vodenu liniju oka VELIKA GREŠKA
Doktorica Brittani Carver-Schemper, optometristkinja iz Sjeverne Karoline, objavila je 15. jula video na svom TikTok profilu upozoravajući pratioce na opasnosti stavljanja eyelinera

Doktorica Brittani Carver-Schemper, optometristkinja iz Sjeverne Karoline, objavila je 15. jula video na svom TikTok profilu upozoravajući pratioce na opasnosti stavljanja eyelinera na vodenu liniju oka što može uzrokovati začepljenje žlijezda.

Snimak koji prikazuje pacijenticu sa začepljenim očnim žlijezdama, od tada je dobio skoro 13 miliona pregleda.

U videu dr. Carver-Schemper pokazuje kako pomoću alata otčepljuje oko pacijentici koja je od tinejdžerske dobi nosila eyeliner na vodenoj liniji oka. Pripovijedajući tokom videa, doktorica objašnjava da tu postoje posebne žlijezde koje luče ulje.

U normalnim slučajevima, sekret bi trebao imati teksturu "maslinovog ulja". Ali kad se eyeliner više puta stavlja na vodenu liniju, prema optometristici, ulje može postati više poput "paste za zube".

Carver-Schemper, koja se medicinom bavi 20 godina, rekla je: "Razlozi zbog kojih očni ljekari ne preporučuju nošenje eyelinera na vodenoj liniji oka su vezani za specijalizirane žlijezde koje proizvode i izlučuju ulje."

Kada ulje nije uobičajene teksture, rekla je da to znači da su žlijezde "začepljene" i "ne proizvode zdrave suze".

Također, rekla je da žlijezde u vodenoj liniji oka "proizvode i luče sloj ulja naših suza koji štiti suzni film i održava naše suze zdravima".

ooci

"Bez dobrog ulja i zdravih suza razvit ćemo bolest suhog oka koja bi mogla utjecati na naš vid i uzrokovati nelagodu u očima", dodala je.
"Vidimo mnogo pacijenata koji nose eyeliner na svojoj vodenoj liniji, a gotovo svi imaju određeni stepen oštećenja žlijezda", rekla je dr. Carver-Schemper,prenosi Klix.

Također, naglasila je kako moramo izbjegavati nanošenje tečnog tuša ili olovke za oči na to područje kako bismo očuvali oči zdravim.

Objasnila je i da drugi faktori, uključujući korištenje telefona ili tableta, mogu dovesti do bolesti suhog oka.

"Treptanje pomaže u izlučivanju ulja iz žlijezda na našim kapcima", rekla je te pojasnila: "Kad se fokusiramo na računare i elektroničke uređaje, brzina treptanja smanjuje se za 60 posto, što dovodi do zadebljanja ulja i začepljenja žlijezda."

 

Ne propustite