HDZ-ova poruka Schmidtu: Je li nedolazak na prijem izraz solidarnosti s Dodikom ili nešto više?

Objavljeno:03.08.2021 - 17:53
A A A Times Arial

Sinoćnji prijem povodom dolaska novog visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta okupio je brojne zvanice iz političkog života naše zemlje. Ipak, više se gledalo ko nije došao.

Uz očekivane izostanke političara iz Republike Srpske, koji od ranije baštine posve kritičan stav prema instituciji OHR-a, sad još dodatno zategnut posljednjom odlukom Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina, lako se primijetio i izostanak lidera HDZ-a. Dolazak Josipa Brkića, zamjenika ministrice vanjskih poslova, može biti samo znak političke kurtoaznosti, da se ne kaže da nema baš nikoga.

Nedolazak predsjednika Dragana Čovića pa i ostalih istaknutih ličnosti iz najjače stranke s hrvatskim predznakom u BiH, sigurno je poruka novom čelnom čovjeku OHR-a, kao stav o odlukama njegovog prethodnika, s kojima Schmidt nastavlja raditi, ali vjerovatno i o strahu od namjera koje je Schmidt donio u našu zemlju.

Kako iz ove perspektive izgledaju smiješno oni početni spinovi iz nekih sarajevskih krugova da je Schmidt HDZ-ov čovjek, da je već odlikovan ordenom Ante Starčevića te da će u našoj zemlji biti servis za ispunjavanje Čovićevih želja.

Čović ovim nedolaskom djelomično pokazuje da stoji na tragu stavova Milorada Dodika, zaštitnika iz drugog entiteta, koji kontra OHR-a forsira ratnu retoriku, ali prema svemu sudeći srlja u političku stranputicu opterećen međunarodnim sankcijama i lukavom opozicijom u RS-u, koja samo čeka da naplati njegove greške.

Prošle je sedmice Čović kazao kako Valentin Inzko odlazi kao neko ko je znatno unazadio sve projekte u Bosni i Hercegovini.

"Mislim da posljednjih godina djeluje s jedne platforme‚ neke politike koja nije politika BiH", kazao je on odredivši se prema zvaničnoj politici OHR-a koju koju bi i Christian Schmidt trebao slijediti.

Lider HDZ-a zadršku prema visokim predstavnicima može imati i iz loših iskustava s početka svoje političke karijere, nešto kao Mirko Šarović, ali opet, upitno je koliko ovakav njegov današnji stav može biti racionalan i politički opravdan kad se situacija sagleda u kontekstu HDZ-ovih ciljeva iskazanih kroz izmjenu izbornog zakonodavstva po vlastitim mjerilima.

Ili je, ipak, dio razloga HDZ-ovog mini bojkota Christiana Schmidta upravo tu, u neprolasku kod zvaničnog Berlina nekih političkih ideja smišljenih u Mostaru.

Izvor:Klix

  
 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!