ŽENE OVDJE PRAVITE VELIKU GREŠKU! OBRATITE POZORNOST GDJE OSTAVLJATE TAMPONE: Ne valja ni u kupaonici ni u torbi! 

Zanimljivosti
ŽENE OVDJE PRAVITE VELIKU GREŠKU! OBRATITE POZORNOST GDJE OSTAVLJATE TAMPONE: Ne valja ni u kupaonici ni u torbi! 
Mnoge žene drže tampone u kupaonici tako da su uvijek spremne za hitne slučajeve, ali postoji važan razlog zašto biste trebali razmisliti dvaput o tome.

Mnoge žene drže tampone u kupaonici tako da su uvijek spremne za hitne slučajeve, ali postoji važan razlog zašto biste trebali razmisliti dvaput o tome.

Tampone od pamuka nije pametno ostavljati u toplim i vlažnim kupaonicama jer se može razviti plijesan i bakterije koje mogu uzrokvati infekciju vagine.

Vlaga u zraku je savršeno plodno tlo za plijesan, a toplina dovodi do razmnožavanja bakterija.

Ono što još više zabrinjava je to što mnogi tamponi imaju svoj dio pamuka skriven u aplikatoru, pa može biti teško uočiti tamne crne, plave ili zelene mrlje.

Tampone ne bi trebali ostavljati u kupaonici pogotovo ako je često sparna zbog ostalih ukućana, već ih radije držite na hladnom. Možete ih spremiti na hladnije mjesto, npr. noćni ormarić.

zene
Obratite pažnju na rok trajanja tampona

U slučaju da stavite pljesnivi tampon u sebe možete brzo osjetiti svrbež, iritaciju i povećanje iscjetka, jer rodnica pokušava održati svoj prirodni pH.

Osim toga žene bi također trebale biti oprezne kada spremaju tampon za hitne slučajeve u džepove torbica.

Jedan od razloga zašto ne bi trebali držati tampone u trobi su bakterije i prljavština koja se nakuplja na dnu torbe. Često oštre stvari kao što su kopče za kosu ili novčići na dnu torbe pokidaju zaštitni sloj tampona.

Skoro svi tamponi neovisno o kojem se proizvođaču radi imaju petogodišnji rok trajanja. Mogu biti i podložni kontaminaciji, čim izađu iz tvornice. Zato je nabitnije čitati deklaraciju na tamponima kao i za sve druge proizvode.

U slučaju da ste stavili kontaminirani tampon,obično nema nikakve opasnosti za rodnicu te nije potrebno posjetiti liječnika, ali je pametnije izbjegavati ovakve sitacije uz mjere opreza.

Međutim, ako se simptomi pogoršaju nakon što ste izvadili tampon, trebali biste zakazati sastanak sa svojim ginekologom ili liječnikom opće prakse jer možda će vam trebati antibiotik.

Od čega su napravljeni tamponi?
Tamponi su  izrađeni od pamuka ili umjetne kože. Upijajuća vlakna koja se danas koriste izrađena su postupkom izbjeljivanja bez elementarnog klora, koji također sprječava da proizvodi opasne razine dioksina (onečišćujuća tvar koja se nalazi u okolišu). Tamponi za višekratnu uporabu mogu nositi dodatni rizik od infekcija poput gljivica, gljivica i bakterija.

Savjeti za žene koje koriste tampone
1.Operite ruke prije i poslije korištenja tampona. To će smanjiti širenje bakterija.
2.Koristite tampone samo kad imate mjesečnicu. Tamponi se ne smiju koristiti iz bilo kojeg drugog razloga.
3.Mijenjajte svaki tampon svakih 4 do 8 sati. Nikada nemojte nositi jedan tampon duže od 8 sati.
4.Koristite tampon s najmanjom upijajućom moći. Ako možete nositi jedan tampon do osam sati bez promjene, upijanje može biti previsoko.
5.Obratite se svom liječniku ako imate bol, temperaturu ili druge neobične simptome.
6.Pazite na znakove sindroma toksičnog šoka. Simptomi i znakovi mogu uključivati ​​povraćanje, proljev, nesvjesticu, vrtoglavicu ili osip, pa se odmah obratite liječniku.

Ne propustite