Zašto Dodik Srbe plaši Izetbegovićevom "osvetom" i kome "ne godi" uređeno društvo?

Bosna i Hercegovina
Zašto Dodik Srbe plaši Izetbegovićevom "osvetom" i kome "ne godi" uređeno društvo?
U Fazlagića Kuli kraj Gacka jučer je obilježena 29. godišnjica formiranja Samostalnog gatačkog bataljona Armije BiH "Šargan" na kojoj je, između ostalih, prisustvovao i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

U Fazlagića Kuli kraj Gacka jučer je obilježena 29. godišnjica formiranja Samostalnog gatačkog bataljona Armije BiH "Šargan" na kojoj je, između ostalih, prisustvovao i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

U izjavi za medije nakon tog dogđaja Izetbegović je rekao da će "osveta BiH biti stvaranje modernog i civilizacijskog društva".

Osveta - ali ona politička

"Ovih dana počinje neko drugo poluvrijeme. Neće ono biti vojno. Učinit ćemo sve da ono bude političko i da polako nadjačamo i da se na svoj način osvetimo. Naša osveta će biti da ćemo napraviti jedno uređeno društvo, jednu europsku zemlju u kojoj će biti civilizacijski odnosi", kazao je Izetbegović.

Veliki broj medija prenio je ovu izjavu predsjednika SDA, međutim, nemali broj njih odlučio je izostaviti dio o "modernom i civilizacijskom društvu" pa je prenio samo prvi dio izjave, onaj o "osveti", stavljajući je u naslov i tako stvarajući dojam da Izetbegović nekome prijeti nasiljem.

U ovome su, očekivano, prednjačili mediji pod kontrolom Dodikovog SNSD-a, stvarajući tako Dodiku plodno tlo da još jednom proglasi "napad" na Republiku Srpsku i Srbe uopće. Indikativno, u njegovoj izjavi za SRNA-u nije bilo ni govora o tome da se pod terminom "osvete", koju je Izetbegović jučer možda malo "nespretno" upotrijebio, ipak mislilo na uvođenje vladavine prava i civilizacijskih vrijednosti.

"Kada s takve manifestacije čujete da će Bošnjaci da se osvete, onda nama u Republici Srpskoj ne pada ništa drugo na pamet nego da bi i Bakir, kao i otac mu, opet žrtvovao mir. Onaj je žrtvovao mir za BiH, a ovaj bi ga žrtvovao za osvetu", istakao je Dodik u svojoj reakciji na Izetbegovićeve izjave.

Napad na sve Srbe

Zašto je Dodik to uradio? Osim očiglednog populizma kojim pokušava Bošnjake prikazati kao ratoborni narod željan nekave "osvete", postoje i oni drugi, za predsjednika SNSD-a puno važniji razlozi. Oni se kriju u činjenici da uvođenje modernog, evropskog i civilizovanog društva, u kojem je prioritetna vladavina prava, nikako ne ide u prilog Dodiku.

Ove tvrdnje najbolje ilustruju posljednja događanja vezana za nametanje izmjena u Krivičnom zakonu BiH, koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, a kojima se, između ostalog, zabranjuje i kažnjava negiranje genocida. Iako je to možda najvažnija stavka tih izmjena, one ne tretiraju samo genocid nego i sve ratne zločine i ratne zločince, bez obzira kojem narodu oni pripadali.

Iako je ovo sve jasno navedeno u Inzkovim izmjenama zakona, Dodik je opet uzeo samo jedan njegov dio i proglasio ga napadom na RS, sebe, Vučića i Srbe uopće. Iako zakon jednako tretira i kažnjavanje veličanja bošnjačkih i hrvatskih ratnih zločinaca, te negiranje njihovih zločina, od predstavnika tih naroda skoro nikakvih negativnih reakcija na taj zakon nije bilo, a ako ih je i bilo bile su neuporedivo blaže.

Sve ovo Dodiku predstavlja problem iz samo jednog razloga. Čitav politički program Milorada Dodika, njegovog SNSD-a, kao i nekolicine satelitskih partija u manjem bh. entitetu bazira se isključivo na konstantnom podgrijavanju nacionalističkih tenzija, a kako to "bolje" uraditi nego neprekidnim poricanjem ratnih zločina i slavljenjem zločinaca, dodjeljivanjem medalja, podizanjem spomenika i ostalim "pratećim aktivnostima".

Utopljenik se hvata za slamku

Tome je, od 28. jula ove godine došao kraj. Zna to i Dodik pa se grčevito bori da se unutar "svog naroda" održi pošto-poto. Sve priče koje je pričao, počevši od referenduma za otcjepljenje, preko mirnog razdruživanja, pa do ploče sa imenom ratnog zločinca Radovana Karadžića na Palama (koju je rekao da nikad niko neće ukloniti pa je u veoma kratkom roku izbrisan svaki trag njenog postojanja op. a.), "redom su pale u vodu".

Ono što mu je, očigledno, preostalo je da se, kao utopljenik, grčevito hvata za slamku pa tako Srbe plaši nekim "osvetama", svjetske dužnosnike pokušava uvrijediti nazivajući ih raznim pogrdnim imenima poput "Germana" i pričama o pripadnicima Gestapoa među članovima porodice.

Otišao je predsjednik SNSD-a, bez sumnje, daleko u prošlost, što ne treba nikoga čuditi jer mu sadašnjost, a pogotovo budućnost nisu nimalo svijetle. "Kontrazakon" koji je usvojen u NSRS-u, kojim se zabranjuje nazivanje RS-a genocidnom tvorevinom i još štošta drugo, gotovo sigurno će ostati "mrtvo slovo na papiru", obzirom da je izvjesno da ga Ustavni sud BiH neće odobriti.

U međuvremenu Tužilaštvo BiH je već formiralo predmete po novim izmjenama Krivičnog zakona BiH. Nije teško pretpostaviti koje bi se ime moglo prvo naći na listi.

Izvor:Klix

Ne propustite