OBRATITE PAŽNJU! Ovo su nova pravila za sve koji se od danas vraćaju ili putuju u Njemačku

Objavljeno:01.08.2021 - 07:40
A A A Times Arial

Od 1. avgusta svi putnici stariji od 12 godina dužni su prilikom ulaska u Njemačku, nezavisno o načinu dolaska i području iz kojeg dolaze, moći pokazati potvrdu o potpunom vakcinisanju, dokaz o preboljenju koronavirusa ili negativan rezultat PCR testa ili antigenskog testa. 

screenshot-9

Negativan rezultat PCR testa ne smije biti stariji od 72 sata (računajući od trenutka uzimanja brisa), odnosno ne stariji od 48 sati ukoliko je riječ o rezultatu antigenskog testa za izravno dokazivanje koronavirusa SARS-CoV-2 (napravljenog u ovlaštenoj zdravstvenoj ustanovi te ispisanog na njemačkom, engleskom ili francuskom jeziku), piše Fenix magazin. 

Od 1. avgusta 2021. također otpada dosadašnja kategorizacija rizičnih područja na rizična, visoko rizična i područja s mutiranim varijantama virusa COVID-19 te će se razlikovati dvije vrste rizičnih područja, visoko rizična područja i područja s mutiranim varijantama virusa COVID-19. U slučaju ulaska u Njemačku iz ovih područja, postojat će obveza najave ulaska.

U slučaju ulaska u Njemačku iz područja s mutiranim varijantama virusa COVID-19, putnici su, uključujući i one koji su cijepljeni ili imaju potvrdu o preboljenu koronavirusa, dužni moći pokazati negativan rezultat PCR testa (ne starijeg od 72 sata) ili antigenskog testa (ne starijeg od 24 sata). 

Ulazak u SR Njemačku prema postojećim pravilima u osnovi je moguć svim državljanima Evropske unije uz određena ograničenja i pridržavanje propisanih epidemioloških mjera. 

Dokaz o vakcinisanju je ljekarska potvrda na njemačkom, engleskom, francuskom, talijanskom ili španskom jeziku u papirnatoj ili digitalnoj formi, ili – potvrdu o izlječenju – osobe koje su preboljele bolest COVID-19 – liječničku potvrdu na njemačkom, engleskom, francuskom, talijanskom ili španskom jeziku u papirnatoj ili digitalnoj formi s kojom se dokazuje da je od prestanka bolesti prošlo minimalno 28 dana, a ne više od 6 mjeseci. 

Od ove obveze su izuzeta djeca do 6 (šest) godina starosti. 

Izvor:Avaz

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!