Amel Tuka danas nastupa u polufinalu na 800 metara

Objavljeno:01.08.2021 - 07:33
A A A Times Arial

Najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka danas će nastupiti u polufinalnoj trci na 800 metara na Olimpijskim igrama u Tokiju. Polufinalne utrke na 800 metara u Tokiju na rasporedu su danas od 13.25 sati po srednjoevropskom vremenu.

screenshot-5

Tuka će nastupiti u trećoj polufinalnoj grupi, a protivnici će mu biti Ferguson Cheruiyot Rotich, Nijel Amos, Elliot Giles i Pierre-Ambroise Bosse, te nešto slabiji takmičari Isaiah Jewett, Oussama Nabil i Jeffrey Riseley. Treća grupa na rasporedu je od 13.45 sati po srednjoevropskom vremenu. Utrku možete gledati na BHT-u.

U finale će proći po dva najbolja iz sve tri grupe, i još dva takmičara s najboljim vremenima od onih koji ne budu na prva dva mjesta u tim grupama.

Tuka je u drugoj kvalifikacionoj grupi na Olimpijskim igrama Tokio 2020 kroz cilj prošao kao drugi sa vremenom 1:45.48 minut i tako izborio polufinalnu utrku u disciplini 800m, odnosno ušao među 24 najbolja atletičara u ovoj disciplini.

Bh. atletičar bio je sporiji samo 24 stotinke od prvoplasiranog u kvalifikacionoj grupi Kanađanina Marca Aropa, koji je imao vrijeme 1:45.26 minut.

Po tri najbolja takmičara iz šest kvalifikacijskih grupa izborilo je direktan plasman u polufinale, kao i šest atletičara po rezultatu.

„Amele samo naprijed, svi smo uz tebe“, navedeno je na stranici Olimpijskog komiteta BiH.

Izvor:N1