HODAO JE BOS, A ONDA OSJETIO NESNOSAN BOL: Ljekari nisu mogli da pronađu uzrok, a kad vidite šta su našli pod mikroskopom - OČI ĆE VAM STATI, ZAR JE MOGUĆE?

Zanimljivosti
HODAO JE BOS, A ONDA OSJETIO NESNOSAN BOL: Ljekari nisu mogli da pronađu uzrok, a kad vidite šta su našli pod mikroskopom - OČI ĆE VAM STATI, ZAR JE MOGUĆE?
-

Kada su mu doktori pregledali stopalo pod mikroskopom, nisu mogli da povjeruju sta vide.

Nakon što je neko vrijeme hodao bosonog, neimenovani Brazilac(35) osjetio nesnosan bol u stopalu, a kada je došao u bolnicu, nije mogao da vjeruje šta je uzrok. Trpio je bolove osam sati, a kada više nije mogao da stane na nogu, shvatio je da je stvar postala ozbiljna.

tqck9kqturbxy81njy3mjnkyjjmmtg0ndhkotg3zjyzmmi5nzczowvlnc5qcgvnkzmczqkeaighmau

foto:Visual Journal of Emergency Medicine / screenshot

Kada su mu ljekari pregledali desno stopalo, pronašli su dlaku, koja mu se zabola u petu toliko duboko da je dospela do nerava. To stanje se zove “cutaneous pili migrans”. Dlaku dugu oko jedan centimetar izvukli su pincetom i odmah je nastupilo olakšanje. Bol je nestao.

Mikroskopski pregled otkrio problem

Muškarac se javio bolnici u Sao Paolu, a pregledao ga je dermatolog dr. Fred Bernardes Filho. Ustanovio je da nema povrede zgloba ni drugih oštećenja. Ali, kada je zamolio pacijenta da hoda na prstima, a zatim na peti, čovjek se požalio da ga strašno boli desna peta.

Ljekari su zatim ponovo pregledali njegova stopala pod mikroskopom i utvrdili da ispod kože ima dlaku. Uklanjanjem stranog tijela muškarac je konačno odahnuo.

bh4k9kqturbxy9kotfhmwrlzde3nzlizjkxy2m2ywvimzmyogizmduxzc5qcgvnkzmczqkeaighmau

foto:Visual Journal of Emergency Medicine / screenshot

Dlaka je naime, ušavši pod kožu, ostala u području u kojem je mogla da stimuliše nervne završetke. Ljekari su objavili da je riječ o događaju od prije dvije godine i da je pacijent bio bjelac, ali su istakli da je CPM češći kod Azijata. Razlog je što oni imaju gušće i ravnije dlake koje lakše ulaze pod kožu. Stoga savjetuju i drugim ljekarima da posumnjaju na tu dijagnozu ako se pacijent požali na bolove u stopalima.

(Žena Blic)

Ne propustite