Šarović: Od prvih poteza Schmidta će zavisiti naš odnos prema njemu

Objavljeno:31.07.2021 - 13:03
A A A Times Arial

Komentarišući doalazak novog Visokog predstavnika Kristijana Šmita u BiH, predsjednik SDS Mirko Šarović je rekao da je Šmit već uputio prve poruke koje su više pomirujuće nego oštre ali bez nagovještaja jasnog kursa koji će zauzeti nakon preuzimanja dužnosti.

screenshot-27

„Upravo od tog njegovog kursa zavisiće naš odnos prema njemu i njegovoj ulozi u BiH uvažavajući činjenicu da dolazi kao predstavnik ozbiljne zemlje kao što je Njemačka“ – poručio je Šarović.

On je istakao da mu je dosadašnji Visoki predstavnik Valentin Inzko ostavio veliki teret koji “u ovom trenutku izgleda nesavladiv i veliku novonastalu političku krizu u zemlji sa neizvijesnim perspektivama i potencijalom da se produbi”.

„Kada se postavlja pitanje saradnje sa novim Visokim predstavnikom, riječ saradnja je neadekvatna. Kristijan Šmit treba da bude upoznat sa javnom pozicijom relevantnih političkih predstavnika iz Republike Srpske spram nametnute odluke Valentina Incka kao i o našem neprihvatanju korištenja bonskih ovlaštenja što je potpuno jasno i izvijesno“ – naglasio je Šarović.

Predsjednik SDS ističe da će stvari biti mnogo vidljivije i jasnije narednih dana i sedmica kada se “objelodane sve namjere novog Visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita čija je uloga unaprijed oslabljena nepodržavanjem njegovog postavljenja u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija”.

Izvor:N1

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!