Izetbegović: Dodik će otići, ja ću otići, svi smo u istom čamcu

Bosna i Hercegovina
Izetbegović: Dodik će otići, ja ću otići, svi smo u istom čamcu
Bakir Izetbegović u intervjuu na N1 poručio je da se mnoge prijetnje Milorada Dodika nikada nisu ostvarile, te da je mnogo puta popustio sa svojom agresivnom politikom.

Bakir Izetbegović u intervjuu na N1 poručio je da se mnoge prijetnje Milorada Dodika nikada nisu ostvarile, te da je mnogo puta popustio sa svojom agresivnom politikom.

“Imamo mi suprotstavljene trendove. Bilo je godinu dana priče da će bih biti zaustavljena na NATO putu. Nastavio se nato put. Agresivno je izgledao Dodik, da bi naglo popustio i skinuo ploču na Palama. Napravio je obrat. Rezultat njegovog drskog napada na ambasadore u Vijeću sigurnosti je bio takav da je morao da skine ploču Radovana Karadžića na Palama”, izjavio je Izetbegović.

“Prijeti da će srušiti državu BiH, srušio je crkvu prije par dana. Da se nije ponašao kako se ponašao, da nije vrijeđao Inzka, da nije radio šta je radio, anticivilizacijske stvari, ne bi dobio ni ove zakone“, ocijenio je Bakir Izetbegović.

Rekao je lider SDA da će opstati će država BiH.

“Mi se bavimo ponašanjem Dodika. On je problem, on će morati na kraju krajeva da ode, na ovaj ili onaj način. Ne mogu ja odgovarati šta radi druga ili treća strana. Moje je da amortizujem, da procesi idu naprijed”, rekao je.

“Mi se nosimo sa snagama, sa reliktima. BiH su zvali bivšom, narodi okrenuti protiv zemlje u kojoj su rođeni. Nije se lako riješiti agresivne politike, ne mogu ja to riješiti čarobnim štapićem”, rekao je Izetbegović.

Komentarisao je Izetbegović i posljednju izjavu Milorada Dodika, u kojoj je ekao da će se povući sa pozicije člana Predsjedništva BiH, pod uslovom da se ne bira novi član. Govorilo se o tome i ranije – u kontekstu da bi to značilo obezvrjeđivanje uloge Predsjedništva BiH.

“Nisam čuo za tu izjavu. Ova zemlja ima svoj ustav, zakon, izborni zakon. Svi ga se moramo držati. Svi ćemo naučiti da poštujemo ustav i zakone. Ljudi će otići, ja ću otići, Dodik će otići, Ustav i zakoni će ostati, država će ostati. Može da Dodik izgovori šta god hoće. Svi smo u istom čamcu. Ako ga zaustave, svi ćemo stajati. Ako ga počnu gušiti, svi ćemo se gušiti, neće se niko izvući, a prvi će stradati oni koji prave problem”, rekao je Bakir Izetbegović.

Prema njegovom mišljenju, Dodik sam vlada u RS.

“Mi u FBiH imaom kompleksnu situaciju. Imamo slobodne medije, u RS počinju sa ‘dobro veče predsjedniče’. Ovdje je sloboda svega”, naveo je lider SDA.

(N1)

Ne propustite