STRUČNJAK ZA ZDRAVLJE ŽENA DR LIZ ERL: Ovo je prvo što svaka žena treba da uradi u menopauzi!

Objavljeno:29.07.2021 - 18:59
A A A Times Arial

Foto: Profimedia

Pravilna ishrana ima snažan uticaj u vraćanju ravnoteže. Stručnjak za zdravlje žena, Liz Erl, koja je na ovu temu napisala i knjigu, otkriva nam koje namirnice bi žena trebalo da jedete, a koje da izbjegava. Ona nastoji da savejtima pomogne ženam da se osećaju bolje tokom ovog perioda.

"Hrana ima ogromnu moć da pomogne u iscjeljenju tijela, a ono što biramo da jedemo, jedan je od najvažnijih faktora koji možemo da kontrolisati u životu", kaže Liz.

"Konzumacija pravilnih i zdravih namirnica može zaista da promeniti izgled i osjećaj, a posebno je od koristi tokom menopauze".

Fitoestrogeni

Ono što ona preporučuje je unos fitoestrogene, koji obezbjeđuju jedinjenja slična estrogenu, koja se prirodno javljaju u biljkama. Fitoestrogeni pomažu u ublažavanju mnogih simptoma menopauze, ali su i sami ukusni i hranljivi. Sojino mleko i sojino brašno, laneno sjeme, sjemenke bundeve, susamovo sjeme, sjemenke suncokreta, celer i zeleni pasulj sadrže fitoestrogene.

Izbjegavajte šećer

Ako ste ljubitelj slatkiša, ova informacija vam se neće dopasti, ali ukoliko posegnete za nekim slatkišom, to će pokrenuti nagli porast nivoa glukoze u krvi, a nakon toga praćen naglim padom. Tokom menopauze, nizak nivo šećera dovodi tijelo do pretvaranja viška energije u masti, što će dugoročno povećati rizik od dijabetesa tipa 2.

Bolja opcija je da odaberete orašaste plodove, semenke ili sveže voće kao grickalice kako biste obnovili energiju.

Kalcijum i vitamin D

Da biste nadoknadili gubitak gustine koštane mase, važno je da jedete hranu bogatu kalcijumom i vitaminom D. Dobri izvori vitamina D su masna riba, organska jaja, crveno meso. Mliječni proizvodi, kelj, spanać, kupus i susam su odlični izvori kalcijuma.

Zdrave masti

"Zagovornik sam zdravih masti trideset i više godina, a „dobre“ masti su posebno važne tokom menopauze jer mi zapravo stvaramo naše hormone iz holesterola", kaže ona.

Avokado, masna riba poput lososa, skuše, haringe i sardine, orašasti plodovi i sjemenke kao što su čija i laneno seme su dobar izvor kvalitetnih dobrih masti.

"Takođe preporučujem uzimanje dnevnih dodataka omega-3 ribljeg ulja za jačanje mozga, tijela i kože, posebno od sredine života pa nadalje", zaključuje Liz.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!