ECDC objavio novu korona-kartu, Hrvatska obala i dalje narandžasta

Objavljeno:29.07.2021 - 17:45
A A A Times Arial

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavio je u četvrtak novu korona-kartu na kojoj je hrvatska obala i dalje u narandžastom, a druge mediteranske regije velikom većinom označene crvenom ili tamno crvenom bojom.

Epidemiološka karta ECDC-a za Evropu objavljuje se svake sedmice na temelju 14-dnevne incidence i udjela pozitivnih testova u ukupnom broju testiranih.

Hrvatska je obala na najnovijoj karti ostala u "narandžastom", što znači da je incidenca potvrđenih slučajeva manja od 50, ali je udio pozitivnih veći od četiri posto ili je 14-dnevna stopa između 75 i 200, a udio pozitivnih među testiranima manji od četiri posto.

Kontinentalne hrvatske regije i dalje su označene zelenom bojom.

Karta ECDC-a je savjetodavna, ali se neke države članice oslanjaju na nju prilikom uvođenja epidemioloških restrikcija po povratku u zemlju.

Zelenom su na karti ECDC-a označene regije u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih na 100 hiljada stanovnika manja od 50, a udio pozitivnih na koronavirus od testiranih manji od četiri posto ili je 14-dnevna incidenca manja od 75, a udio pozitivnih manji od jedan posto.

Crvena boja znači 14-dnevnu stopu od 75-200, s udjelom pozitivnih većim od 4 posto te područja u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih od 200 do 500, a tamno crvena područja u kojima je 14-dnevna stopa veća od 500.

ECDC procjenjuje rizik od koronavirusa po većim statističkim regijama unutar zemlje (NUTS 2).

NUTS 2 statističke regije moraju imati najmanje 800 hiljada stanovnika, a najviše tri miliona. U Hrvatskoj tako postoje samo četiri NUTS 2 regije - Panonska Hrvatska, Jadranska Hrvatska, Sjeverna Hrvatska i Grad Zagreb.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!