TEME

Kako napreduje ključna bitka u Jemenu? Ofanziva na Marib traje još od februara, a Houthi borci sad zauzimaju strateški važan planinski prostor

Objavljeno:29.07.2021 - 15:55
A A A Times Arial

Još od veljače ove godine traje ofenziva jemenskih Houthi snaga na provinciju Marib koja, zajedno s istoimenim gradom, predstavlja jedno od zadnjih većih uporišta pro-saudijskih snaga u ovom dijelu Jemena. Houthiji još uvijek nisu uspjeli slomiti obranu grada Marib, ali njihove snage sad ostvaruju znatan napredak u provinciji zauzimanjem strateškog planinskog prostora al-Fuqara. U isto vrijeme, prema riječima Houthija, njihovi borci ostvarili su i znatan napredak u provincijama Sanaa i Shabwa.

U gradu Marib se pak nalazi nekoliko stotina tisuća interno raseljenih stanovnika. Nakon što su se borbe za grad i okolicu intenzivirale neki u međunarodnoj zajednici poručili su kako strahuju za njihovu sudbinu.

No, anti-Houthi snage i dalje mogu računati na zračnu superiornost, a saudijski vojni zrakoplovi tijekom jučerašnjeg dana izveli su najmanje 16 udara na prostorima provincija Marib i al-Jawf.

Glavne borbe sada se vode na zapadnom i sjeverozapadnom prilazu gradu Marib koji se, prema riječima tamošnjih izvora, nalazi u "nedeklariranom izvanrednom stanju".

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!