Čović: BiH prijeti eskalacija političke krize, treba naći rješenje

Objavljeno:29.07.2021 - 14:30
A A A Times Arial

Foto: Pixsell

BiH prijeti eskalacija političke krize, a jedini načini da se to spriječi jesu razgovor i dogovor rješenja za otvorena pitanja, ocijenio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

On je novinarima danas u Sarajevu rekao da aktualne rasprave o ratnom razdoblju i slične teme u potpuno drugi plan stavljaju euroatlantski put BiH i izmjene izbornog zakona, o čemu je bilo krajnje vrijeme da se postigne dogovor. Rekao je da HDZ BiH, i s njim povezane stranke, žele, unatoč sadašnjim kušnjama, naći rješenje za funkcioniranje ovog prostora kako se ne bi ušlo u puno ozbiljniju krizu.

"Naznake o takvoj krizi dolaze gotovo svakodnevno iz različitih centara moći", kazao je Čović neposredno nakon što je otkazana sjednica Vijeća ministara BiH jer na nju nisu došli ministri srpske nacionalnosti, uključujući predsjedatelja Zorana Tegeltija. Zbog bojkota srpskih zastupnika ranije ovog tjedna morale su biti otkazane i sjednice Zastupničkog odnosno Doma naroda parlamenta BiH.

Srpski zastupnici bojkotirali sjednicu parlamenta

Nesudjelovanje u radu središnjih tijela vlasti odgovor je političkih stranaka iz Republike Srpske na odluku visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne izmjene Kaznenog zakona BiH, kojim se od ovog tjedna kaznama do pet godina zatvora mogu sankcionirati sve osobe koje niječu sudski dokazane ratne zločine i veličaju počinitelje takvih zločina. Zamjenica predsjedatelja Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković je na bojkot srpskih ministara reagirala objavom na društvenim mrežama, u kojoj je pozvala da ih se zbog toga sankcionira sukladno zakonu, odnosno da im se uskrati plaća.

"Ako je riječ o političkim blokadama i opstrukcijama, kao što je najavljeno, onda treba imati u vidu da naše pozitivno zakonodavstvo ne predviđa plaćeno odsustvo s ciljem provedbe političkih blokada. Svaki izostanak s posla mora biti odobren, u protivnom slijede konzekvence predviđene zakonom. Pozivam da se striktno držimo odredbi predviđenih zakonom, prema kojem se rad plaća, a da se neopravdani izostanak s posla kažnjava", napisala je Turković.

No Čovićeva je teza da se u ovom slučaju odgovornost za blokade ne može prebaciti samo na kadrove iz RS-a, a tvrdi da tijela vlasti BiH i kada formalno funkcioniraju, zapravo to čine bez stvarne koristi, odnosno ne donose nikakve bitne odluke. Po njegovu je sudu kolovoz pravo vrijeme za razgovore kako bi se izbjeglo stanje u kojemu vlast neće funkcionirati, tim prije jer brojne bitne odluke valja donijeti ove godine, s obzirom na procjene da se iduće godine, kada su planirani izbori, to vjerojatno ionako neće moći učiniti.

Čović o novom zakonu: Svaki ratni zločin zaslužuje osudu

Po prvi put, komentirajući odluku Valentina Inzka o sankcioniranju onih koji niječu ratne zločine, kao i njegov cjelokupni mandat, Čović je rekao da je sadašnji visoki predstavnik došao u BiH kao prijatelj, a odlazi kao "netko tko je značajno unazadio procese u BiH djelujući kako dio politike koja nije politika BiH".

Predsjednik HDZ-a BiH je, komentirajući posljednju Inzkovu odluku, koja je izazvala bijesna reagiranja u RS-u, neodređeno poručio da svaki ratni zločin zaslužuje osudu, a sudovi su ti koji u takvim slučajevima imaju konačnu riječ. Bolji učinak od Inzkovog Čović očekuje od njemačkog političara Christiana Schmidta, koji narednog tjedna preuzima dužnost visokog predstavnika. 

"Očekujem da će sa Schmidtom suradnja biti vrlo dobra, a naša je želja da se OHR zatvori čim se za to ispune uvjeti", kazao je Čović.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!