Komitet za Auschwitz podržao zabranu negiranja genocida u Srebrenici

Objavljeno:28.07.2021 - 22:22
A A A Times Arial

Izvršni potpredsjednik Međunarodnog komiteta u Auschwitzu, Christoph Heubner, pozdravlja odluku visokog predstavnika na odlasku Valentina Inzka da se kazne oni koji negiraju genocid u Srebrenici.

"Za preživjele logora u Auschwitzu, događaji u Srebrenici bili su zastrašujući i duboko bolni dokazi da čak i nakon Auschwitza, mržnja i genocid još uvijek mogu prevladati u Europi", rekao je u srijedu u Berlinu, piše Juedische Allgemeine.

Za preživjele holokausta, kako kaže, važnija je ova odluka Ujedinjenih nacija da "uskraćivanje ovog genocida učine kažnjivim djelom i tako stvore preduvjete za iskrenu i dostojanstvenu raspravu svih koji su uključeni u vlastitu historiju." 

Uz to, ova odluka od bitne je važnosti Ujedinjenim nacijama, jer pokazuje da narod nije ostavljen sam sa svojim ranama.

U Bosni i Hercegovini negiranje genocida u Srebrenici 1995. godine sada je krivično djelo. 

Raniji pokušaji u Parlamentu da takav propis ugrade u zakone, godinama su propadali - prije svega zbog otpora srpskih političara.

Ako negirate genocid ili veličate ratne zločince u BiH, podsjećamo, od danas, 28. jula idete u zatvor.

U Službenom glasniku BiH jučer su objavljene dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

Prema ranijem pojašnjenju iz OHR, taj zakon će stupiti na snagu dan nakon što bude objavljen u Službenom glasniku BiH ili osam dana od trenutka objavljivanja na zvaničnoj stranici OHR, zavisno od toga koji datum prije dođe.

Podsjetimo, Valentin Inzko, odlazeći visoki predstavnik u BiH, 23. jula je objavio da je iskoristio bonske ovlasti i nametnu dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje negiranje genocida.

To znači da bi se izmjene i dopune zakona počele primjenjivati u petak da jučer nisu objavljene u Službenom glasniku.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon Inzkove odluke najavio je kako će "ako treba i 100 puta ponoviti da nije bio genocid".

"Nazovite me za deset dana, opet ću ponoviti da nije bio genocid", rekao je Dodik na press konferenciji poslije objavljivanja Inzkove odluke 23. jula.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će Tužilaštvo BiH reagovati ukoliko Dodik od danas bude ponavljao u javnosti ovakav stav.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!