Evo šta se dešava u tijelu kada pojedete samo 2 kajsije dnevno

Porodica i zdravlje
Evo šta se dešava u tijelu kada pojedete samo 2 kajsije dnevno
-

Kajsije su pune vitamina, minerala i korisnih kiselina, izvor su vitamina A i prepune ovog vitamina poznatog i kao retinol. Osim što čuva zdravlje očiju, pomaže u održavanju imunosistema jakim i čuva zdravlje kože, te pomažu da se organizam lakše izbori sa štetnim bakterijama. 

Ovo su koristi ako svakoga dana jedete kajsije:

Jačaju krvne sudove i srce

U svježim kajsijama ima manje kalijuma nego u bananama, a suhe kajsije su rekorderi po sadržaju ovog mikroelementa. Zbog toga kardiolozi savjetuju da ovo voće uvrstite u svoju ljetnju ishranu – samo 100–150 grama kajsije dnevno može znatno smanjiti rizike od bolesti kardiovaskularnog sistema i smanjiti nivo tzv. lošeg holesterola u krvi.

Također, kada je voće puno vlakana, pomaže pri snižavanju holesterola što znači da štiti vaše srce. Kalijum koji sadrži ovo voće održava zdrave nivoe elektrolita i tako pomaže radu srčanog mišića. Dvije kajsije dnevno su sasvim dovoljne da biste pomogli svom zdravlju.

Štite jetru

Turski naučnici pronašli su izraženu vezu između redovne konzumacije kajsija i smanjenog rizika od steatoze, odnosno masne jetre – mada do sada samo kod laboratorijskih pacova. Ali ova veza je toliko jasna da nutricionistima već omogućava da kajsije preporučuju onima koji brinu o zdravlju jetre.

Smanjuju oksidativni stres

Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C i tokoferola, svježe i sušene kajsije imaju izražen antioksidativni efekat. Inače, dokaz za to je izuzetna popularnost ulja i ekstrakata ovog voća u kozmetičkoj industriji – na našu sreću antioksidansi kajsije djeluju ne samo u korist kože, ublažavajući oksidativni stres u ćelijama cijelog tijela.

Jačaju kosti

Kalcijum je potreban kako bi se kosti razvile i ostale zdrave, a kajsija ga sadrži u velikim količinama. Dobro je znati da bez dovoljno kalijuma kalcijum ne može pravilno da se apsorbuje u organizmu, a dobra vijest je da kajsije i njega sadrže u sjajnoj količini.

Čuvaju zdravlje kože

Kombinacija vitamina C, A i fitonutrijenata iz kajsija garantuje savršeno zdravu kožu. Jeste li znali da antioksidansi iz ove voćke usporavaju proces starenja? Ako vam zdravstvene koristi nisu dovoljan razlog za uživanje u kajsijama, možda ljepota jeste!

Podstiču varenje

Bilo da ih jedete suhe ili svježe, odličan su izvor vlakana. Retinol iz kajsija je topiv i brzo se razgrađuje u organizmu, a važni nutrijenti se lako apsorbuju. Vlakna razgrađuju masne kiseline i tako brinu o zdravlju sistema za varenje.

Odlične su za sunčanje

Kajsija je izvor vitamina A, E, B i C, kao i fosfora, kalijuma, kalcijuma, magnezijuma. Sadrži i beta karoten, što govori i njena narandžasta boja. Beta-karoten iz kajsije čuva kožu, naročito od opekotina, zato je poželjno jesti kajsije ukoliko volite da se sunčate. To je ujedno i razlog zašto mnoge kreme za sunčanje sadrže upravo beta-karoten, piše Zena.blic.rs

Pomažu u mršavljenju

Kajsije su prijatelji svake djevojke na dijeti zbog svoje sposobnosti da lako i brzo uklone višak vode iz tijela i poboljšaju varenje. Međutim, dijetetski efekat kajsija lako je propustiti ako ih jedete u većim količinama – zapamtite, ovo voće sadrži puno šećera.

Preporuka stručnjaka je i da pojedete jednu kajsiju i prije obroka, kako bi lakše svarili hranu.

Ne propustite