ZAŠTO NISTE GLADNI UJUTRU KAD SE PROBUDITE: 6 mogućih uzroka

Porodica i zdravlje
ZAŠTO NISTE GLADNI UJUTRU KAD SE PROBUDITE: 6 mogućih uzroka
,

U nekim slučajevima manjak osjećaja gladi ujutro može biti znak ozbiljne bolesti, ali najčešće se radi o sasvim normalnoj stvari. Ovo su mogući razlozi zašto ne osjećate glad ujutro.

1. JELI STE KASNO UVEČE

Ovo je najčešći razlog zašto niste gladni kad ustanete, a posebno ako ste kasno uvele jeli masne obroke ili proteine. Ti makronutrijetni mogu usporiti pražnjenje želuca i tako ostajete dugo siti. Proteini mogu i promijeniti nivo hormona koji kontrolišu glad i apetit. Isto tako i masnoće mogu uticati na apetit, ali i mogu pojačati osjećaj gladi. Ako volite da jedete kasno i preskačete doručak, dokle god pazite da unosite dovoljno nutrijenata i vode u oragnizam, to je sasvim u redu.

2. NIVO HORMONA SE MIJENJA PREKO NOĆI

Tokom noći i sna, nivo nekoliko različitih hormona se mijenja, a upravo to može uticati na apetit.

Posebno se to odnosi na adrenalin koji je čini se puno jači upravo ujutro. Vjeruje se upravo kako ovaj hormon zaustavlja osjećaj gladi na način da usporava prerađivanje hrane u organizmu.

Ovakvo ponašanje hormona je normalno i ne zahtjeva brigu, ali ako primijetite nagle promjene u apetitu, porazgovarajte s ljekarom.

3. ANKSIOZNI STE ILI DEPRESIVNI

Oba stanja mogu uticati na apetit, a uz poremećaje sna, umor i gubitak interesa, depresija posebno jako može uticati na osjećaj gladi. Anksioznost može povećati nivo određenih hormona gladi, a mnoga istraživanja su pokazala kako su upravo ova stanja odgovorna i kada je u pitanje preterivanje u jelu. Ako patite od ovih stanja, najbolje je razgovarati s ljekarom ako vam ona stvaraju probleme i s ishranom.

4. TRUDNI STE

Jutarnja mučnina je sasvim normalna pojava koja se karakteristiše povraćanjem i mučninom, a javlja se kod 80 % trudnica. Iako se može javiti tokom cijelog dana, najčešće se ipak javlja ujutro, a isto tako i nestaje nakon otprilike 14 nedelja. Naravno da će one uticati i na apetit, a jedna studija je pokazala da zbog nje čak 34 % žena jede u tom periodu mnogo manje. Osim mučnine, trudnoća može stvoriti i druge probleme poput loše probave, nadutosti i zakasnelog pražnjenja creva. Mali obroci i puno vode, dosta sna i izbegavanje mirisa koji vam smetaju mogu poboljšati apetit.

5. BOLESNI STE

Sasvim je normalno da bolest može uzrokovati gubitak apetita, a posebno ako se radi o respiratornim infekcijama, poput obične prehlade ili upale pluća. Ponekad će nestati i osećaj ukusa ili mirisa pa hrana neće biti nimalo privlačna. Kada ste bolesni posebno je važno piti puno vode, čak i ako niste gladni. Supa, čaj, banane i sok od jabuke su dobar izbor.

6. DRUGI MOGUĆI PROBLEMI

Uz sve navedene faktore, postoji i nekoliko mogućih razloga zašto ne osećate glad kada se probudite. Ovo bi mogli biti neki od njih:

  • Uzimate određene lekove: mnogi lekovi, kao i antibiotici i diuretici mogu smanjiti apetit
  • Starite: smanjen apetiti je uobičajen kod starijih osoba zbog manjih energetskih potreba, hormona i socijalnog faktora
  • Imate problema sa štitnom žlezdom: Gubitak apetita može biti povezan sa usporenim radom štitnjače
  • Ovulirate: Nivo estrogena raste za vreme ovulacije a to može dovesti do smanjenog apetita
  • Hronična bolest: Bolesti poput HIV-a, bolesti jetre i srca mogu smanjiti apetit

Ne propustite