TRAGEDIJA! Na Sredozemlju se utopilo najmanje 57 migranata

Aktuelno
TRAGEDIJA! Na Sredozemlju se utopilo najmanje 57 migranata
.

Najmanje 57 ljudi danas se utopilo nakon što im se prevrnuo brod blizu libijske obale, što je najnovija u nizu tragedija na Sredozemlju, objavila je Međunarodna organizacija za migracije (OIM).

- Najmanje 57 migranata utopilo se danas u brodolomu blizu Khomsa - precizirao je OIM.

screenshot-26

Grad Khoms nalazi se oko 120 kilometara daleko od Tripolija, na libijskoj obali.

Po preživjelima koje su na obalu prebacili ribari i obalna straža, "najmanje je dvadeset žena i dvoje djece bilo među onima koji su se utopili, rekla je portparol OIM-a Safa Msehli na Twitteru koja govori o "još jednoj tragediji na toj opasnoj ruti".

OIM ne spominje od kuda su migranti, ali fotografije koje je objavila organizacija, a koje prikazuju humanitarne djelatnike kako iscrpljenim ljudima dijele vodu i hranu, ukazuju da se radi o ljudima iz subsaharske Afrike.

Broj brodova kojima migranti kreću prema Italiji i drugim dijelovima Evrope iz Libije i Tunisa povećao se posljednjih mjeseci, kada je došlo ljepše vrijeme.

Stotine hiljada krenule su na taj opasan put posljednjih godina, mnogi bježeći od sukoba i siromaštva u Africi i na Bliskom istoku.

Po podacima OIM-a, ove se godine broj stradalih migranata na moru udvostručio. Gotovo 900 ih je izgubilo život na Sredozemlju 2021.

Izvor:Avaz

Ne propustite