Salkić o peticiji: Dodik i ranije smišljao načine da se krije iza nekih brojeva

Aktuelno
Salkić o peticiji: Dodik i ranije smišljao načine da se krije iza nekih brojeva
-

“Potpisivanje peticije ništa neće promjeniti”, kazao je potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić, komentarišući potpisivanje peticije povodom toga što je odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

“I ranije je Dodik znao smišljati načine da se krije iza nekih brojeva u koje bi vješto pokušao uvlačiti bosanske Srbe. Sjetite se referenduma o 9. januaru. Peticija neće promijeniti dokazane i presuđene činjenice o počinjenom genocidu. Ona je besmislena i može se smatrati dijelom stranačke kampanje mobilizacije i jačanja stranačkog glasačkog tijela. Zamislite sad kada bi neko potpisivao peticiju da se nije desio Holokaust? Šta bi to promjenilo ništa, kao sto neće ni ova peticija”, rekao je Salkić.

Nametnute izmjene zakona, istaknuo je, svi zajedno trebamo iskoristiti  za izgradnju društva zasnovanog na istini, pravdi i sudskim presudama.

Podsjetimo, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zvanično je pokrenuo i prvi potpisao peticiju kojom se ne prihvata nametanje zakona o zabrani negiranja genocida.

Peticiju su jučer potpisivali građani u Trebinju, Doboju, Bijeljini, Banjaluci…

(N1)

Ne propustite