Zvizdić: Ništa od onoga čime Dodik prijeti se neće dogoditi

Aktuelno
Zvizdić: Ništa od onoga čime Dodik prijeti se neće dogoditi
-

Denis Zvizdić, poslanik u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine, poručio je članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku da "ništa od onoga čime Dodik prijeti se neće dogoditi".

“Podsjetio bih Dodika i sve koji ga namjeravaju slijediti u njegovim suicidnim političkim namjerama na važeće članove KZ BiH, i to: na član 156. koji govori o napadu na ustavni poredak BiH, jer niko nema pravo rušiti legalne institucije BiH: Sud BiH, Tužilaštvo BiH i SIPA-u i na član 157. koji govori o kazni za ugrožavanje teritorijalne cjeline BiH“, naveo je Zvidzić.

“Prema tome, ništa od onoga čime prijeti Dodik se neće dogoditi, jer on i njegovi sljedbenici znaju da za sve njihove secesionisticke i antiustavne namjere postoji adekvatan pravni i institucionalni i svaki drugi odgovor onih koji vole BiH. A takvih je u BiH najviše“, naglasio je Zvidzić.

Podsjetimo, Dodik je pokrenuo zvanično i prvi potpisao peticiju kojom se “izražava stav o neprihvatanju nametanja zakona od Valentina Inzka”.

“Dodik poziva sve građane Republike Srpske koji to žele da svojim potpisom na ovu peticiju odbiju da se srpskom narodu i svim građanima Srpske zabranjuje pravo na slobodu mišljenja, kao i da što masovnijim potpisivanjem ove peticije odbijemo političke manipulacije jednog dijela Zapada koji žele da jedino srpski narod u Evropi bude okarakterisan kao genocidan”, izjavio je Radovan Kovačević, savjetnik za unutrašnju politiku člana Predsjedništva BiH za Srnu.

Dodik je danas ponovo, nakon što je Inzko nametnuo zakon o zabrani negiranja genocida, negirao genocid i pravnosnažne presude međunarodnih i domaćih sudova. Zaprijetio je opet i otcjepljenjem.

“Srbi ovo nikada ne smiju da prihvate. Ovo je zakucan ekser u mrtvački kovčeg BiH. Nakon ovoga BiH ne može da funkcionište. RS mora dati institucionalni odgovor. Sazvat ćemo sjednicu NSRS. Nameću se zakoni Srbima koji nemaju pravni odnos ni utemeljenju u Anexu 10. Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nameće nam se visoki predstavnik koji nema podršku Vijeća sigurnosti. Mislim da RS nema druge opcije nego da krene u proces disolucije”, rekao je Dodik.

(N1)

Ne propustite