Njemačka nakon poplave, štete na željezničkoj mreži 1,3 milijardi eura

Svijet
Njemačka nakon poplave, štete na željezničkoj mreži 1,3 milijardi eura
-

Njemački nacionalni željeznički operater procijenio je danas da su prošlosedmične poplave napravile štete na željezničkoj mreži u vrijednosti 1,3 milijarde eura, što je novi pokazatelj obima razaranja.

Vlasti još rade na utvrđivanju ukupnih troškova poplava koje su izazvale najveće štete u zapadnoj Njemačkoj i u istočnoj Belgiji.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da su štete „neizmjerene“ i da će trebati dugo vremena da se “isprave”.

Najmanje 180 osoba poginulo je u poplavama u Njemačkoj, a 31 u Belgiji, povećavajući ukupan broj žrtava prirodne katastrofe u zapadnoj Evropi na 211.

Njemački željeznički operater Deutsche Bahn saopćio je da je oštećeno više od 50 mostova, 80 željezničkih prelaza, skoro 40 signalnih znakova, više od 1.000 električnih i signalnih stupova, kao i energetskih i svjetlosnih sistema.

“Nikada ranije naša infrastruktura nije bila uništena u tolikom obimu u jednom naletu”, izjavio je Volker Hentschel, član Upravnog odbora infrastrukturnog sektora kompanije.

Vlada, koja je vlasnik Deutsche Bahn, najavila je brzi početak na obnovi, iako je kompanija uvjerena da će popraviti 80 posto oštečene infrastrukture do kraja godine, prenosi AP.

Ne propustite